Česte greške roditelja

Česte greške roditelja

Nije lako biti roditelj, za to ne postoji škola niti jednostavno uputstvo. Svi koji provode vreme sa decom neka pogledaju ovaj spisak i greške roditelja koje se često događaju.

Greške roditelja: Panika

Samo što ste doneli vaše prvo čedo iz porodilišta i treba ga podići, presvući ili podojiti. Već vas hvata panika. Kako da bebi ne povredite vratnu kičmu? Da li je treba zaprati ili samo obrisati? Šta ako povrati, da se ne uguši? Najbolje je pohađati školicu za roditelje pre porođaja ili posećivati nekog bliskog sa bebom i pomalo uzeti stvar u svoje ruke. Izaberite baby-friendly u porodilištu ili zamolite nekoga od rođaka sa višekratnim iskustvom da malo pomogne, dok se ne uhodate. U svakom slučaju ne paničite, bebe su žilava bića, posmatrajte i reagujte, biće u redu.

Danas veoma česte greške roditelja:  Prezaštićivanje

Niste više u panici, ali pojačano brinete da se vašem detetu ne dogodi neka nezgoda. To je u redu, sve dok niste prešli u zonu prezaštićivanja. Ako bebu držite pod staklenim zvonom omešćete njen razvoj. Treba i da se prevrće, da puzi, da sedne i da prohoda uz padnje. Ako je zaštitite od svega, neće razviti protektivne reakcije. Kako će vaše dete osetiti da mu je sve potaman, ako nikad nije osetilo da nešto fali? Ovo važi i za kasnije, ne treba detetu ukloniti svaku prepreku sa puta, prvo zato što ćete mu uskratiti zadovoljstvo uspeha kada je savlada i drugo zato što će pre ili kasnije naići na neku i nastaće katastrofa.

Nedostatak granica

Naravno da volite svoje dete bezgranično i želite da oseća sigurnost i zadovoljstvo. Baš zato morate mu postaviti granice, kako fizičke radi bezbednosti, da ne pričam o stepenicama tokom prohodavanja ili ispitivanju utičnice prstima, tako i u ponašanju uopšte. Dete će vrlo brzo razumeti na osnovu vašeg tona glasa ili izraza lica, da li je nešto dozvoljeno ili ne. Mališani su sigurniji i zadovoljniji kada igraju na poznatom terenu i osećaju vašu ljubav i odobravanje. Vremenom će pokušati da proširi teren, što je normalno. Dogovaraćete se i lagano, prema uzrastu, stići do osvajanja celog sveta.

Česta greške roditelja: Nedoslednost

Ovo je najnaporniji deo, jer su deca tako slatka, nama je tako teško kad kenjkaju ili smo tako nervozni da samo želimo malo mira. Dete će iskoristiti svu municiju ne bi li vas nateralo da popustite, a i vi smatrate da je to ljudski. I evo, ušli ste u krug pakla, podmladak će učiniti sve da popuštanje postane vaš obrazac ponašanja. Očekivaće isto i od drugih. Kada niste sigurni hoćete li istrajati, bolje je da kažete čarobne reči poput „možda“ ili „dogovorićemo se“. Doslednost je veoma važna u svakodnevnom ponašanju. Istrajte prvih nekoliko puta, da odlazak u krevet , polazak iz parka ili kupovina u prodavnici ne postanu stresne scene za sve prisutne.

Prevelika očekivanja

Ne zaboravite, svi smo rođeni neuki, pokušavali smo i grešili. Pa i sada to radimo! Niko nije uspeo iz prve i svima treba podrška. Roditelji su očajni kada dete ne prohoda ili ne progovori oko godine, a nisu ga uopšte stavljali na stomak, niti spusili na čvrstu podlog oko šestog meseca, niti su mu pričali bez tepanja od prvog dana. Ovakvi problemi mogu se pojaviti pri hranjenju, oblačenju, penjanju, crtanju…Dakle, dragi roditelji, manje gledajte u ekran, ne radite umesto deteta, ne poredite ga sa drugima, već mu pomozite da samo uradi i radujte se zajedno svakoj osvojenoj veštini.

Temeljne česte greške roditelja: Uklanjanje posledica

Ovo je veoma važno za ceo život. Ako vaše dete od malih nogu iskusi posledice svog ponašanja i svojih izbora, postaće pažljivije i odgovornije. Roditelji su skloni da obrišu uvek kada dete prolije, ipak u redu je dati mu krpu da samo pospremi, sutra će biti pažljivije. Vaša princeza hoće baš ove sandale koje su joj omalile, dozvolite joj, izađite kraće i kada je nažuljaju, neće više imati primedbe na nove cipelice. Takođe, upotrebite rečenicu „ako – onda“ u takvim prilikama, kako bi dete razumelo uzročno- posledičnu vezu. To je osnova za dogovore tipa: „Ako odmah središ sobu, imaćemo vremena da idemo na sankanje.“ Obavezno održite reč!

Nesvesne greškaeroditelja: Neslaganje reči i dela

Odrasli koji provodi vreme sa detetom neminovno postaje njegov model. Zapamtite za mališane je presudno šta vi radite, a ne šta govorite. Ukoliko se reči i dela ne slažu, dete će uraditi ono što je videlo, a ne onako kako ste rekli.  Upozorenje: kada nešto zahtevate, to mora biti jasno formulisano i izrečeno jednostavnim rečima, smirenim i čvrstim tonom, ako želite rezultate. Takođe, kada dete nešto traži, reagujte dok govori lepo rečima, ako obratite pažnju tek kada vrišti ili plače, to će postati osnovni način komunikacije.

Neprestane pohvale

Sigurni ste, vaš mali je genije . Hvalite ga šta god da uradi, jer je svaka stvar koju izvede pravo čudo. Otkrićemo vam tajnu: deca vrlo brzo shvate ima li podloge za pohvalu. Ako ih hvalite non-stop, to im neće značiti ništa. Pohvalite dete onda kada zaista uloži napor ili uradi nešto novo, to će mu značiti.

Uobičajene greške roditelja: Neprihvatanje

Ne pričam samo o onome odmah na početku, kad roditelji ne mogu da prihvate da novo stanje traje 24/7 ili da novorođenče „nije đetić, no je upišulja“… U pravu ste, vaše dete je savršeno. Za vas. Kada neko prigovori njegovom ponašanju, nemojte odmah preći na poziciju odbrane tipa „to je nemoguće“, već obratite pažnju na slične situacije, možda otkrijete nešto. Takođe, kada vam neko od stručnjaka ukaže na problem, nemojte privremeno ogluveti ili napasti njegovo znanje i zvanje, već se raspitajte i usmerite ka rešenju.

Seksizam

Čim ultrazvuk pokaže pol deteta, počinje kupovina po boji: za dečake – plavo, a za devojčice – roze. U nastavku tačno se zna za koga su lutke, a za koga klikeri.  Jasno je ko će se igrati kuvanja, bebe ili kupovine, a ko rata, automobilčića ili lopova i žandara.  I u razvijenoj formi: rana priprema za fudbalera ili manekenku. Pustite decu da sama istražuju, bar u igri mogu sve.

Ovo nije deset božjih zapovesti! Pročitajte, razmislite i donesite odluke po vašoj meri, a na korist svima.