Da zubar ne bude bauk…prvi zubi

Da zubar ne bude bauk…prvi zubi

Dete suznih razrogačenih očiju i stisnutih usnica, pokušava da se iskobelja iz stolice i pobegne. Roditelji ga ubeđuju da dopusti „samo da zubar pogleda, neće ništa da mu radi.“  Svi su uznemireni i nervozni u ovoj čestoj i neprijatnoj sceni iz stomatološke ordinacije… Šta učiniti da zubar ne bude bauk?

BRIGA O ZUBIMA POČINJE PRE ROĐENJA

A sada bukvalno, pogledajte u zube precima  i to na obe strane, jer nasleđe nije za zanemarivanje.  Briga i staranje o zubima počinje još dok je beba u stomaku. U dogovoru sa zubarom  tokom trudnoće i dojenja majka uzima fluorne tablete, koje će kasnije nastaviti da daje detetu ili će preći na premazivanje fluornim gelom.

HIGIJENA I PRVI ZUBI

Pranje zuba počinje čim niknu prvi zubi.  Velika je zabluda da prvi zubi (mlečni) nisu važni kao stalni. Prvi zubi se deci „peru“ uz pomoć roditelja i to štapićima za uši i vodom ili gazom namotanom na kažiprst. U stvari, tako im mehanički skidaju naslage. Takođe, važno je da dete uveče nakon ovog rituala i premazivanja fluornim gelom ili rastvaranja fluorne tablete u ustima, ne pije ništa, a da ako kasnije tokom noći ožedni uzima samo prokuvanu vodu ili nezaslađen čaj.

„KIŠA PADA TRAVA RASTE“

Čim dete počne samo da drži četkicu i pokuša da imitira odrasle, prepustite mu pranje zuba. Najbolje je da se svi zajedno u kupatilu, ispred ogledala, bavite ovom aktivnošću. Dete će na početku prati zube četkicom i vodom, a kasnije mu treba postepeno uključiti pastu omiljenog ukusa. Odmah na početku insistirajte da četkica ne ide levo – desno nego od desni ka vrhovima zuba. Tu vam može pomoći pesmica „Kiša pada, trava raste“, za gornje i donje zube. Obavezno pohvalite samostalno pranje zuba, svakodnevna vežba stvoriće majstora. Nemojte navike pranja zuba učvršćivati pretnjama tipa „videćeš ti kad odeš kod zubara“ i pričama o injekciji.

„DESET LJUTIH GUSARA“  DA ZUBAR NE BUDE BAUK

Stomatolozi tvrde da pranje zuba treba da traje dva minuta. Kada počne moranje i natezanje, ta famozna „dva minuta“ postaju noćna mora, ali ako ih pretvorite u zabavu, proleteće svima. Evo nekih ideja: kupite peščani sat koji će dete samo okretati ili navijte budilnik da zvoni nakon dva minuta ili mu odbrojavajte pevanjem  „Deset ljutih gusara“.  Objasnite detetu njegovim jezikom  uz pomoć  crtaća ili bajki zašto je ovo važno.

HRANA KOJA ČUVA  ZUBE

Ovde ćemo se ograničiti samo na dva kratka predloga, jer su navike u ishrani veoma široka tema. Neka dete što češće gricka sirovo voće i povrće, kao što su jabuka i šargarepa, koje mehanički čiste zube. Pokušajte takođe da beli šećer i čokoladu zamenite sušenim voćem, smeđim šećerom i medom. Svi znamo da deca obožavaju čokoladu i lavovski se bore za nju. Kada je pojedu, što će se neminovno dešavati, neka odmah nakon jela više puta vodom isperu zube.

PRVA POSETA DA ZUBAR NE BUDE BAUK

Ne čekajte da se detetu prvi zubi pokvare ili ga zaboli da biste ga poveli kod zubara. Organizujte odlazak u ordinaciju, kao u neku posetu, kada je zgodno ili vi imate zakazano. Pre odlaska možete ispričati detetu nešto o tome šta se radi kod zubara. Ako se vi lično plašite zubara, neka priča neko drugi iz porodice. Prilikom prve posete stomatolog će se samo poigrati sa detetom:  „provozaće“  ga na svojoj stolici ili mu duvati duvaljkom u nos ili zube, pričati pomalo o svemu i svačemu i onako usput pogledati zubiće. Ako se desi da dete neće da otvori usta, nemojte ga grditi, recite mu da je bilo dobro i da će sledeći put biti još bolje i pokazati zubiće.

DA ZUBAR NE BUDE BAUK  ZA SVAKI UZRAST

PRIPAZITE DA ZUBAR NE BUDE BAUK

Bauk je mitsko biće. U našoj mitologiji opisuju ga kao tamno stvorenje, koje vreba u mraku rupčaga ili napuštenih kuća svoje žrtve. Kada ih zgrabi, odnos ih i proždire. Deci pričaju priče o baucima…

Zubar je stvarno biće. U savremenoj literaturi ga opisuju kao visokoobrazovano stvorenje, koje u belom mantilu, drži u rukama metalne instrumente i na jakom svetlu pregleda zube svojih pacijenata. Kada ugleda karijes, počinje da pravi buku zujanjem i popravlja. Deci pričaju priče o zubarima…

Do treće godine dete interesuju igračke, želi da istraži zubarsku ordinaciju, proveri instrumente i vozika se u stolici. Poigrajte se zajedno ako stomatolog dozvoli. Od treće do šeste dete je radoznalo i sluša objašnjenja i uputstva zubara, koja ne treba da mu prevodite. Sposobno je da se prilagodi, želi da bude pohvaljeno i spremno je da ostane u ordinaciji bez roditelja. Školarci su mirniji i strpljiviji, mogu da podnesu bol, a tinejdžeri su često uznemireni, neodlučni i nezadovoljni. Podrška i razumevanje su uvek pravi pristup. Kad god ste u prilici iskoristite i priču o dobrom izgledu, da zubar ne bude bauk.

KAD STRAH HVATA..

Kod mališana strah je najčešće usmeren na konkretne stvari kao što su instrumenti ili beli mantil. Može takođe biti indukovan od strane starijih, koji često prepričavaju svoja bolna iskustva kod zubara, a dete ih „snima“. Ako mališan stigne uplašen u ordinaciju, stomatolog će ga pustiti da upozna „strašne sprave“ i objasniće mu šta one rade. Prvih nekoliko puta ne očekujte intervenciju, dok se dete ne opusti. Možda će mu stomatolog dozvoliti da glumi zubara, vi sedite u stolicu, neka vam dete ogledalcetom „pregleda“  zube i poslušajte ga kada kaže: „Isperi i ispljuni.“ Ovu igru možete igrati i kod kuće. Kada je dete jogunasto, nemojte se iznenaditi ako vas odmah isprate iz ordinacije. Izađite bez pogovora,  da ne narušite autoritet zubara, jer biste time izgubili jedan adut u igri.

PRAVILA DA ZUBAR NE BUDE BAUK

Većina uspešnih zubara drži se nekoliko jednostavnih pravila u radu sa mališanima. Nikada ne lažite dete, jer će vam to uspeti samo jednom. Sama intervencija treba da traje kratko od tri do pet minuta. Ako postoji mogućnost neka mali pacijent sarađuje i pridržava neki instrument ili „sisaljku“ u ustima. Kod zubara, kao i drugde dete uglavnom iznosi na videlo ono što je ponelo iz kuće. Dakle, ako se ukućani ne plaše zubara i redovno ga posećuju, velike su šanse da i za podmladak zubar ne bude bauk.

Magnolija vrtić – Lepota odrasatanja