Deca i njihovi talenti

Deca i njihovi talenti

Roditelji veoma žele da njihova deca budu uspešna na različite načine, a deca više od svega, žele da udovolje roditeljima, zbog čega će dugo raditi određene stvari, iako im se ne sviđaju. Taj ciklus zapravo sprečava decu da razvijaju svoje urođene talente i interese. Da bi negovali svoje prirodne veštine, roditelji trebaju biti upoznati sa stvarima koje njihova deca biraju da rade onda kada ne moraju nikoga da zadovolje.

Evo pet načina za otkrivanje i negovanje prirodnih talenata kod vaše dece.

1.     Posmatrajte ih dok se igraju.

Da li vaš dete prirodno gravitira prema grupnim aktivnostima ili solo projektima? Da li voli da trči ili mirno sedi? Šta će izabrati prvo: crtež za crtanje, tablet ili loptu? Gledajući ono što vaše dete izabere za sebe, daće vam dobru ideju o tome gde se nalaze njegovi talenti. 

2. Pravi izbori su veoma bitni.

To je razumljivo: želite da vaše dete ceni muziku i tako završi na časovima klavira. Ali, da li tu stvarno  gde leži njegov ili njen interes i sposobnost? Šta ako bi bili više angažovani i sretniji svirajući gitaru, bubanj ili pevajući? Ili samo slušajući muziku? Deca će biti ko su oni, uprkos tome šta želite od njih da napravite. Ključ je da dozvolite vašem detetu da istražuje različite uglove aktivnosti i da pazite na ono što im zaista privlači pažnju. Ako mislite da će se to vašem detetu svideti, počnite sa časovima klavira, ali recite mu da, ukoliko ne uživa u tome nakon šest meseci, može preći na drugi instrument. Ili nešto drugo u potpunosti.

3. Podržavajte njihov izbor.

Možda mislite da je igranje video igrica gubitak vremena, ali ako vaše dete interesuje grafika, animacija, pripovedanje priča ili rešavanje problema, to može povećati njegove urođene talente. Roditelji često grupišu aktivnosti u velike kategorije, ali time mogu propustiti detalje. Umesto da kritikujete veštine vašeg deteta, potvrdite ih tako što ćete reći: “Vau, primetio sam da voliš igrice i stvarno si dobar u tome!”. Ako to predstavite kao gubljenje vremena, samo čete oduzeti želju vašem detetu da nastavi u pravcu koji ga interesuje.

4. Ohrabrite njihovo izražavanje

 

Ako se vaše dete vrati kući iz škole ili vrtića, izvadi sveščicu i počne da piše kratku priču samo zbog zabave, možda ćete biti oduševljeni. Ali šta sedne i počne da crta karikature? Ili počne da piše zagonetke? Šta ako provede sat vremena rešavajući ukrštene reči? Podstaknite ga još više! Želja za pisanjem i pisanje onoga što želite ide ruku pod ruku. Kada se vaše dete oseća cenzurisanim ili ograničenim, ono može prestati da se izražava kreativno.

5. Zaboravite na sebe.

 

Da li vaše dete voli ili mrzi aktivnost koju želite da uradi,  nije nešto što se odrašava na vas. Ustvari, uopšte se ne radi o vama. Ne zaboravite da ostavite svoje sopstvene interese, predrasude i predubeđenja po strani. Ako ste razočarani nedostatkom interesa vašeg deteta u aktivnosti, zapitajte se: “Šta će se desiti sa životom mog deteta ako ne uzme časove muzike? Ili ako ih napusti kako bi započelo časove glume umesto toga?” Velike su šanse da ne treba da brinete o posledicama.

Sve je u tome da možeš imati izbor. I imajući u vidu slobodu i ohrabrenje, deca će doneti dobre izbore.

Ukoliko vaše dete zaista interesuje kreativnost vašeg deteta, možete pročitati naš tekst „Zašto su umetnost i kreativnost važni pri odrastanju?“, na blogu Vrtića Magnolija.