Deca sa kućnim ljubimcima

Deca sa kućnim ljubimcima

Deca uglavnom vole životinje i u nekom trenutku snažno požele da imaju kućne ljubimce. Za mališane su to zanimljive, žive igračke koje bi oni tako rado iz prodavnice ili sa pijace, iz Zoo vrta ili sa ulice poneli kući. Za roditelje ostvarenje ovakvih dečjih želja zahteva više razmišljanja. Odluka o uzimanju kućnog ljubimca je ozbiljna i ne treba je donositi na prečac. To nije kupovina igračke, već prihvatanje novog člana porodice. Dakle, savet za sve prijatelje i rođake koji bi detetu da ispune želju, ne činite to pre razgovora sa roditeljima! Nemojte poklanjati kućne ljubimce u trenutku inspiracije, jer takvi potezi koji počnu po sistemu „grlom u jagode“, završe se najčešće u „nebranom grožđu“.

PROTIV I ZA

Obično ovaj podnaslov ima oblik za i protiv, ali kada se razmišlja o uzimanju kućnih ljubimaca neophodno je da na papir stavite prvo sve što je protiv te odluke. Tek kada ozbiljno razmislite o ovim stavkama,“ okrenite list“ i pređite na onaj duži i lepši spisak za uzimanje kućnog ljubimca. Roditelji koji su nekada bili deca sa kućnim ljubimcima, pa imaju prethodno radno iskustvo u ovoj oblasti, znaju šta sve podrazumeva izbor koji treba da naprave. Roditelji koji nisu odrastali uz životinje imaju više pitanja, strahova i dilema.

USLOVI ZA DECU SA KUĆNIM LJUBIMCIMA

Deca sa kućnim ljubimcima

Dečak i pas

Prva primedba roditelja je da ne postoje uslovi za uzimanje kućnih ljubimaca, što ne znači da će ih odmah kupiti, već da porodica nema materijalne mogućnosti ili dovoljno životnog prostora. O količini i ceni hrane možete dobiti obaveštenja u obližnjem  „Pet shop“-u ili kod poznanika u parkiću koji šetaju baš tu vrstu. Usluge veterinara isto morate uzeti u obzir, jer postoje bolesti koje su prenosive sa životinja na ljude. Zato na Internetu proverite cene vakcinacija i drugih mera koje treba redovno priuštiti vašem izboru. Cenovnike dobro pregledajte i uporedite, kao i blizinu ambulante vašoj adresi. Veterinarski fakultet, takođe, nudi ove vrste usluga. I na kraju, od izbora životinje zavisi da li će vam biti potrebna štala, bazen, kućica u dvorištu ili kavez u sobi. To što vaše zlato baš želi konja ili krokodila, ne znači da posle ozbiljnog porodičnog razgovora neće biti zadovoljno psom ili papagajem.

Drugi uslov za ostvarenje dečje želje je slobodno vreme. Povedite računa koliko vremena provodite zajedno u kući, da li često putujete ili svakog vikenda odlazite nekuda. Ako kućni ljubimac treba da bude kućni zatvorenik koji vas stalno čeka, onda je bolje da se odlučite za neku vrstu kojoj to ne pada teško, kao što su ribice ili kornjače. Naravno, detetova reč je poslednja pri biranju i zato mu pažljivo objasnite u čemu je problem.

Treće pitanje koje se obavezno postavlja je ko će da brine o kućnom ljubimcu. Postoje manje ili više zahtevne vrste, ali nemojte da se zavaravamo, svakoj od njih potreban je deo pažnje, brige i vremena članova porodice. Ovde roditelji najčešće računaju da će dete kada čuje kako mora svakog dana da hrani, čisti ili šeta životinju, odustati od svoje ideje. Ali nije tako, deca će radosno prihvatiti sve teškoće na koje im ukazujete, bilo da su trogodišnjaci ili trinaestogodišnjaci, a već trećeg dana po dolasku kućnog ljubimca, dragi roditelji, očekujte natezanja, rasprave i da preuzmete deo obaveza. Nađite pravu meru da se životinja ne muči, a dete ispoštuje razuman deo dogovora za svoj uzrast.

Četvrti, ali ne manje  važan uslov je, nikako pod parolom: „Govori tiho i nosi psa sa sobom.“  To znači da kada kućni ljubimac dolazi, ne treba da bude sredstvo uspeha vašeg deteta u društvu. Ono će verovatno osetiti pozitivne promene i na tom polju, ali kao posledicu svog razvoja uz životinju. Ali, ako je uzimate samo iz tog razloga, odustanite.

Peti problem je zdravstveno stanje ukućana. Ako neko ima alergije, obavezno konsultujte lekara specijalistu i veterinara pre konačne odluke. Sa druge strane životinje su od vajkada velika pomoć osobama sa određenim vrstama hendikepa.

OSOBINE DECE SA KUĆNIM LJUBIMCIMA

Deca sa kućnim ljubimcima, kroz zabavne igre, prihvatajući obaveze i rešavajući probleme, razvijaju pozitivne osobine.

Komunikativnost i govor  – dete puno priča svojoj životinji, koja ga uvek sluša, nikad ga ne prekida i sve razume. Dete joj radosno tepa, ali i poverava  i objašnjava svoje muke i tegobe iz vrtića ili školice , koje odmah postaju upola manje.

Smirenost i spokoj – deca sa kućnim ljubimcima mogu potpuno da se opuste, jer ih oni bezuslovno vole i odani su im do kraja. Stresne situacije i nervoza su deo svakodnevice, ali dete i životinja kroz nežnosti maženja postaju mirniji i bolje raspoloženi.

Saosećajnost  i pažnja – istraživanja su pokazala da deca koja između treće i šeste godine rastu uz kućnog ljubimca u znatno većoj meri ispoljavaju prvu osobinu u odnosu na svoje  vršnjake bez životinja . Dete oseća tugu i radost svog ljubimca i vremenom na sličan način usmerava pažnju ka celoj okolini.

Odgovornost  i briga – deca rado brinu o životinjama. Ako su zadaci koje mališan treba svakodnevno da obavlja primereni njegovom uzrastu, kućni ljubimac neće imati na šta da se požali. Kroz ove aktivnosti dete shvata posledice svojih postupaka, jer kada dođe do propusta, to se jasno vidi, čuje ili omiriše.

Samopouzdanost i poštovanje – ubrzo dete uspešno završava  svoje obaveze prema kućnom ljubimcu  i poklanja mu dovoljno pažnje. Tako postaje sve sigurnije u sebe i svoje mogućnosti, a ponosno je i zbog odobravanja odraslih.

Devojčica i konj

Deca sa kućnim ljubimcima

Zdravlje i terapija – ukoliko je životinja zdrava, a zato smo o veterinaru i cenama pisali na početku teksta, naučna istraživanja dokazuju da deca sa kućnim ljubimcima postepeno jačaju svoj imunitet i otpornija su na razna oboljenja. Mali drugari osećaju veliku međusobnu ljubav, ipak stručnjaci smatraju da deca ne treba da ljube životinje, treba redovno da održavaju higijenu ruku nakon igre i ne treba da spavaju zajedno.

„Pet therapy“ je posebna grana medicine koja se sve brže razvija. Uz pomoć životinja, ublažavaju se simptomi i olakšavaju tegobe pacijenata. Primenjuje se kod različitih fizičkih i psihičkih stanja, a posebno je popularna  kod dece sa problemima u opismenjavanju, odnosno sve češćim i različitijim oblicima poremećaja pažnje i disleksije.

 

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja.