Dečije visoke temperature u leto

Dečije visoke temperature u leto

Visoka temperatura je naročito neprijatna kod dece vrtićkog uzrasta u leto kada je toplo vreme. Nije redak slučaj da odraslima “promakne” trenutak dečije temperature, jer su mališani zajapureni i znojavi tokom vrelih dana. Dodatnu teškoću stvara spajanje grupa u državnim vrtićima zbog smanjenog broja dece i godišnjih odmora vaspitača, pa ono što bi osoba koja je stalno sa detetom možda brže primetila, na primer bezvoljnost ili malaksalost, inače veselog i aktivnog deteta, može “proći” kao neraspoloženje ili umor kod zamene. Treba naglasiti da kod dece normalna telesna temperature može biti za pola stepena viša od uobičajenih 37 kod odraslih. Svaka predškolska ustanova ima obavezu da čim utvrdi povišenu temperaturu kod nekog od svojih polaznika u najkraćem roku obavesti roditelje, što privatni vrtić Magnolija u Beogradu, bespogovorno poštuje.

ŠTA JE DEČJA VISOKA TEMPERATURA ?

Temperatura koja se izmeri ispod pazuha, a prelazi 38 stepni Celzijusa, smatra se povišenom. Kod inače zdrave dece, lekari neki put tolerišu još pola stepena, dakle do 38,5 pre početka obaranja. Povišena tempratura je “pratilac” bolesti, a ne sama bolest. Ona daje znak za uzbunu, treba utvrditi uzrok i otpočeti lečenje na vreme.

KAKO OBARATI DEČIJE TEMPERATURE U LETO

Kada je detetu vruće i spolja i iznutra, treba mu pomoći. Bez panike, preduzmite sledeće jednostavne mere:

 1. Rashladite dete –  ovo možete učiniti čak iako nemate lekove za skidanje temperature, što ne treba da vambude praksa. “Dovedite” temperaturu u prostoriji na 25 stepeni, razgolitite dete, u pelenu ili donji veš i nemojte ga pokrivati. Ako ste izmerili pod miškom 39 sepeni ili više uključite tuširanje mlakom vodom ili “orosite” dete pamučnom pelenom natopljenom u mlaku vodu. Ostavite ga da se suši na vazduhu. Ponavljajte kad god je potrebno. “Trljanje alkoholom” je praktično napušteno, ali ima lekara, uglednih stručnjaka, koji daju ovu preporuku za decu sa izuzetno visokom temperaturom.
 2. Antipiretici – lekovi za “skidanje” temperature, treba uvek da su vam “pri ruci”, a uglavnom se primenjuju kada  izmerena vrednost ispod miške “pređe” 38,5 stepeni Celzijusa. Najčešće se koriste paracetamol (Febricet) i ibuprofen (Brufen) i to u obliku sirupa. Ako dete povraća ili odbija lek “na usta”, mogu se primeniti čepići, “u guzu”. Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv! Precizno doziranje određuje lekar, ali ovi preparati su bezbedni i roditelji treba da znaju koliko dete može uzeti, a da se ne pretera, niti da doza bude toliko mala da nema efekta. Uputstvo na samom leku propisuje bezbedno doziranje. Svi antipiretici “traže” 15 do 30 minuta, a ponekad više, za početak dejstva.  Kod upotrebe čepića je vreme nešto kraće. Budite strpljivi i ne paničite ako temperature raste, već tuširajte dete mlakom vodom. Ne očekujte da temperatura posle prve doze leka “padne” na normalne vrednosti. Dete je bezbedno ako ona ostane ispod 38 stepeni. Ukoliko temperatura ne “spada” duže, konsultujte lekara!
 3. Ne zaboravite: leti je, i bez povišene telesne temperature, potrebno povećati unos tečnosti. A kad dete ima visoku temperaturu – tada gubi dodatnu tečnost iz organizma, pa ga je potrebno nuditi da pije vodu, blagi čaj ili sredstvo za rehidrataciju iz apoteke, u malim gutljajima, što češće.

NAJČEŠĆI UZROČNICI DEČJE VISOKE TEMPERATURE U LETO

Dva najčešća uzročnika dečje visoke temperature u leto su:

 1. prekomerno izlaganje suncu- kada dete dobije opekotine, sunčanicu ili toplotni udar
 2. infekcije koje mogu biti virusne ili bakterijske.

Deca vrtićkog uzrasta lako se zaraze virusima od vršnjaka ili u porodici.

Osim toga, leti, izazivači crevnih infekcija, koje su često praćene povišenom temperaturom uz proliv i povraćanje, mogu biti prljave ruke, kao i neadekvatno oprano voće i povrće, zatim nedovoljno kuvana hrana, nepasterizovano mleko ili nečista voda. U ovakvim slučajevima neophodno je nadoknaditi izgubljenu tečnost, što češćim pojenjem. Dehidriranoj deci se teže “skida” tempratura, pa je ponekad potrebno i zadržavanje u bolnici radi davanja infuzije. Uz sve ovo “pod ruku” ide dijeta koja podraumeva pirinač, supu, šargarepu ili jabuku. Tegobe obično prolaze bez antibiotika, ali nije pogrešno konsultovati lekara kada primetite malaksalost, nezainteresovanost i pospanost deteta. 

Letnja angina je gnojno zapaljenje krajnika i grla, a najčešći uzrok su bakterije iz grupe streptokoka. Njihovi izvori su već obolele osobe u periodu inkubacije ili namirnice. Deca mogu dobiti anginu direktnim kontaktom, kašljanjem i kijanjem, prljavim rukama ili korišćenjem iste čaše ili pribora za jelo sa roditeljem ili drugim mališanom. Prvi znaci su bol u grlu i povišena temperature. Obavezan je odlazak lekaru, jer ako se zanemare, stanje se brzo pogoršava. Mali bolesnik gubi živahnost, a naimenično je čas nervozan, čas potpuno klonuo. Uprkos visokoj temperaturi, javlja se bledilo lica sa “jakim” podočnjacima. Kod mlađe dece može doći do  povraćanja, a apetit kod svih nestaje. Toksin koji bakterija stvara raznosi se po organizmu. Zažareno ždrelo, ogromni krajnici, gnojni čepići, uvećani limfni čvorovi, a ponekad i mala “ostrva” krvarenja- petehije na nepcima su nastavak nelečene angine. Lekar postavlja dijagnozu samo pregledom, ako postoje svi znaci ili brisom ždrela, koji se zaseje, a u slučaju urgentnog stanja brzim testovima koji za desetak minuta pokazuju ima li streptokoka u grlu. Antibiotski preparati iz grupe penicilina u obliku sirupa ili injekcija, u težim slučajevima, je osnova terapije. Ukoliko je dete alergično na penicilin, obavezno na to ukažite lekaru, kako bi dobilo drugi antibiotik koji rešava problem. Ni na letovanju, u nedođiji, nemojte davati detetu antibiotike “na svoju ruku”, obavezno ga odvedite u ambulantu!

SAVET ZA KRAJ

Ukoliko se dete tokom letovanja razboli, u ovim slučajevima morate stići do lekara:

 1. beba ima visoku temperaturu
 2. dete je pospano, bezvoljno, ne može na noge, ječi, čudno se ponaša i ima visoku temperaturu
 3. dete bolno plače, ne spava, uznemireno je i neraspoloženo uprkos padu temperature
 4. detetu je nemoguće dati lek za skidanje temperature
 5. uprkos leku i tuširanju temperature raste preko 40 stepeni
 6. dete se “grči”, ukočenog pogleda, ne reaguje na pozive, stručno rečeno ima febrilne konvulzije, u narodu poznatije kao “fras”. Okrenite ga na bok, sa lako podignutom glavom i hitno u ambulantu!

Po Marfijevom zakonu, dečja visoka temperature u leto, obično se pojavi pred put. Nema dileme- odložite letovanje!