Ideje za dečiji rođendan kod kuće

Ideje za dečiji rođendan kod kuće

Ovako peva jedna moja mala drugarica:

“Danas nam je divan dan, divan dan, divan dan

dragoj meni rođendan, rođendan, rođendan…”

I da vam kažem, istinita je svaka reč. Rođendan mališana je divan dan za celu porodicu, a slavljenik se nalazi u centru svih aktivnosti tog, ponekad napornog, ali nesumnjivo, divnog dana. U poslednje vreme, roditelji se sve češće odlučuju da ga proslave u igraonici uz animatore i time smanje pritisak, nervozu i umor koji sledi. Ipak, često se proslava pomera za vikend ili dan kada u igraonici ima slobodnih termina. Ovde možete pronaći ideje kako da obeležite divan dan, bilo da ste već rezervisali termin za proslavu sa profesionalcima ili da ste se odlučili za kućnu varijantu.

KADA IZABRATI ROĐENDAN KOD KUĆE

Odluku da dečji rođendan proslavite po principu “uradi sam” valja doneti ako je:

 1. Vaše dete mlađe od tri godine ili su zvanice tog uzrasta
 2. Kratka lista gostiju
 3. Potrebno sačuvati nešto novca
 4. Vaša energija, strpljenje i kreativni zanos na zavidnom nivou.

DEKORATIVNE IDEJE ZA DEČJI ROĐENDAN KOD KUĆE

Uvek vodite računa o tome šta je omiljeno vašem detetu tokom te navršene godine, koje boje i životinje voli, u kakvim igrama i pričama ili crtaćima uživa i potrudite se da dobar deo toga “ugradite” u dekoraciju kod kuće, bez obzira na to gde ćete organizovati proslavu.  

 • Ručno rađene pozivnice- zahtevaju vreme i zajednički rad sa detetom. Dobar su uvod u predstojeću proslavu, kroz razgovor o zvanicama i različitim ulogama na zabavama. Možete ih kolažirati u obliku torte ili samo odgovarajućeg broja svećica, u najjednostavnijoj varijanti, a ako planirate tematski dečji rođendan dobra ideja su pozivnice koje odgovaraju temi.
 • Baloni- uvek prava ideja za dekoraciju doma u koji je na ovaj divan dan doletela roda. Sve opcije su u igri, okačite ih na plafon, vežite na prozore, ulazna vrata ili slavljeničku stolicu, neka budu najšareniji ili u omiljenim bojama.
 • Trake i girlande- malo dobre volje, kanapa, seloteipa, raznobojnih krep- papira, ostataka od šivenja i plastičnih kesa, uz rad makazama, potrebno je da se vaše dete oseća zaista posebno od samog buđenja na dan kad je rođeno. Ukoliko ukomponujete i fotografije slavljenika ili omiljene igračke “skoče” na žice, vaša dekoracija imaće kvalitet više. Bez velike pripreme možete napraviti zavesu u pastelnim bojama na vratima kroz koja će vaša slavljenica ući na doručak ili papirne poprečne prepreke kroz koje vaš avanurista mora da se “probije” do poklona.

DOBRE IDEJE ZA TEMATSKI DEČJI ROĐENDAN KOD KUĆE

Kada odaberete, sa detetom, temu rođendana koji proslavljate u kućnim uslovima, odgovarajuća dekoracija upotpuniće ovaj lep događaj. To zapravo znači da roditelji postaju scenografi. Za decu do tri godine treba obezbediti siguran, bezbedan i dovoljno čist kutak u kome mogu da se igraju plišanim i gumenim živoinjama ili puze.  Za starije uzraste, prema temi odaberite detalje koji upotpunjavaju sliku. Ako su to i dalje životinje, stavite igračkama rođendanske kapice, a za slavljenika i zvanice “obezbedite” maske različitih stanovnika šume, džungle ili savane, koje naravno skidaju da bi se zasladili tortom u obliku zeke … Ako je vaš mališan u fazi autića, duži hodnik uz malo crnih kesa za đubre i bele samolepljive trake postaje prava pista, a trouglaste crno- bele zastavice na zidovima, uz obeležen start i cilj prenose prisutne na trke Formule 1. Uz pomoć “tregera” i dizajniranih kartonskih kutija svako “oblači” vozilo u kome se trka, naravno na svojim nogama…Odgovarajuća torta je u obliku bolida, a zvanice mogu za uspomenu poneti medalje osvojene na ovoj sportskoj manifestaciji. Krug od kartona, kolaž papir i vunica umesto trake stvaraju jedinstvena odličja na čijoj poleđini je navedeno vreme, mesto i naziv trke.  Slične radnje možete preduzeti za srednjevekovni bal vaše princeze. Obavezno naglasite temu na pozivnicama, kako bi zvanice došle u svojim naboljim toaletama… A karaoke za slavljenike sa muzičkim aspiracijama, uz improvizovanu binu i osvetljenje učiniće rođendan predškolca jedinstvenom manifestacijom. Ukoliko imate veći prostor ili dvorište na raspolaganju, “lov na zakopano blago” u kome učestvuju mali i veliki avanturisti, uz pomoć tajanstvene mape sa poleđine pozivnice, može postati nezaboravno uživanje, pogotovo što, ako je plan dobar, ni jedan istraživač ne odlazi kući praznih ruku…Ovakav prostor vam otvara mogućnost žurke pod šatorima, ako upotrebite posteljinu, uz pomoć konopaca za veš i jastuka. Posuda neobičnog oblika koju povremeno trljate postaće Aladinova čarobna lampa, a umesto letećeg ćilima može poslužiti neka ponjava…  Saslušajte šta je želja slavljenika, istražite kojim detaljima je možeta dočarati i uložite trud, isplati se, dečje oči blistaju, ideje se roje, pa:

“Živeli,  živeli i srećni nam bili … “

TRIKOVI ZA USPEŠAN DEČJI ROĐENDAN KOD KUĆE

 • Dogovorite se oko jednostavnih pravila sa svojim detetom. Jeste to njegov divan dan, ali njegova je i uloga domaćina.
 • Vidno obeležite mesto i vreme na pozivnici. Ograničite trajanje proslave na dva sata,. Po mišljenju profesionalnih animatora toliko traje dečja pažnja i lepo vaspitanje, posle je “divljanje” (ne)izvesno.
 • Smislite društvene igre u kojima će učestvovati sve zvanice. Nemojte da vam “Ide maca oko tebe” ili “Care, care koliko ima sati” zvuče obično, za rođendan inspirisan Mini i Miki Mausom ili Hello Kitty prva je idealna, a druga potpuno odgovara svakom divnom danu u kome se pojavljuju prinčevi i princeze…

 • Ako imate sklonosti ka likovnim umetnostima, crtanje po licima dece, ume da izazove opšte oduševljenje i želju za saradnjom.
 • Pustite nekoliko puta u toku proslave “hit dana”, za koji ste smislili jednostavnu koreografiju. Ne, nije to ova, odaberite neku omiljenu pesmicu vašeg deteta ili onu koja odgovara temi rođendana. Na kraju će je svi znati i radosno đuskati uz nju.
 • “Presecite” žurku slanim posluženjem i ponudite piće, možete staviti pak papir preko stolnjaka i napisati imena zvanica na njihovim mestima. Deo dekoracije mogu biti papirni tanjirići i salvete odgvarajućih motiva i boja, koje se uklapaju uz plastične čaše i escajg, a sve nakon upotrebe odlazi u veliku crnu kesu i nema pranja sudova…  
 • Na kraju napravite malu zabunu oko torte, pitajte zvanice gde je, dozivajte je zajedno, biće olakšanja i radosnih aplauza kada stigne….
 • Uredite “Foto Kutak” od malo dorađenog rama za slike ili ga tematski dizajnirajte od kartona, sa brojem godina. U ramu se slavljenik pozdravlja sa svakom zvanicom pojedinačno na rastanku, a odrasli “hvataju” te momente foto aparatom ili mobilnim.
 • Opustite se, uživajte i nemojte realizovati sve ideje i trikove na istoj proslavi!