Kako sunce šteti deci?

Kako sunce šteti deci?

Dolazi vreme letovanja, bilo da mališani idu u grupi sa drugarima i vaspitačima iz vrtića ili da putuju porodično sa roditeljima, sestrom ili bratom, sunce utiče na njihovo zdravlje. Nekada se govorilo :” Ko se Sunca krije, bolje da ga nije, “ a kasnije se doznalo da je sakrivanje mnogo bolje rešenje. Privatni vrtić Magnolija iz Beograda vodi računa o sticanju zdravih navika svojih polaznika, kako u ishrani, sportskim aktivnostima, tako i u vezi sa izlaganjem suncu, gde je od prepoznavanja simptoma i preduzimanja odgovarajućih koraka mnogo važnija prevencija Zato ovde pišemo o svim načinima kako sunce šteti deci.

PREVENCIJA – STVAR OKO KOJE NEMA PREGOVORA

Najbolja prevencija je „bežanje“ sa sunca u kritičnom periodu dana, uz korišćenje zaštitine odeće i odgovarajućih preparata za sunčanje, a to ne važi samo na plaži već i u selu, na planini, u parkiću, bašti i dvorištu vrtića! Ne treba se izlagati Suncu posle deset niti pre sedamnaest časova. Ovo bez izuzetka važi za bebe i decu do tri godine. Ako ste primorani da ih vodite nekuda po suncu, obucite im svetlu odeću dugih rukava i nogavica,. Tamne naočare nisu samo modni detalj, već neophodan štit od sunca. Iako mnogim odraslim osobama predstavlja problem da “održe” šeširić širokog oboda ili kačket na glavi mališana, oko toga ne sme biti pregovora. Takođe, treba ih motivisati da “gucnu “ vodu i kada ne osećaju potrebu da piju, kao i da unose veće količine svežeg voća i povrća ili po malo supe iz kesice. I u hladovini i na suncu primenjujte odgovarajuće preparate za sunčanje jer voda, pesak ili kamenje reflektuju, a ponekad i pojačavaju sunčevo zračenje. Mališane treba namazati pola sata pre izlaska, a potom na svaka dva sata, odnosno posle svakog plivanja bilo u moru ili u znoju. To što piše da su kvalitetne kreme otporne na vodu, ne znači da ostaju efikasne i kada izađete iz nje i obrišete dete peškirom. Ne zaboravite oblaci nisu adekvatna zaštita od sunčevog zračenja, stoga i za ove vremenske uslove važe iste preporuke.

Ako dete duže  uzima neki lek, porazgovarajte sa pedijatrom o mogućim neželjenim dejstvima pre izlaganja suncu.

KAKO SUNCE ŠTETI DECI VRTIĆKOG UZRASTA – SUNČANICA

Ako popustite detetu vrtićkog uzrasta da “tera po svome” po ovim pitanjima, kao i da duže boravi van hlada, može dobiti sunčanicu. Iako zvuči kao neka čarobna vila iz prirode, ova pojava nije nimalo prijatna. Ukoliko se dete ne požali na vreme, a odrasli ne primete prve simptome može doći do nesvestice.

Znaci sunčanice su: bol u glavi, vrtoglavica, mučnina, crvenilo lica, a potom povišena temperatura, zujanje u ušima, problem sa vidom, malaksalost, plitko i brzo disanje, ubrzan puls i padanje u nesvest.

Prva pomoć: odmah se sklonite u duboku hladovinu, rashladite dete umivanjem, hladnim oblogama, posebno u predelu potiljka i glave. Dajte mu da pije po malo hladne vode, ako je svesno. Temperaturu oborite ispod 38C.

Posledice: malaksalost, glavobolja, pojačana osetljivost sluha i vida, što zahteva mirovanje.

KAKO SUNCE ŠTETI DECI VRTIĆKOG UZRASTA – TOPLOTNI UDAR

Kako mu samo ime kaže ovo je udar na organizam i opasan je po život, zbog poremećaja rada moždanog centra za regulisanje toplote. U klasičnom obliku češći je kod dece vrtićkog uzrasta i starijih osoba, zato što se teže aklimatizuju. Osnovni uzrok su boravak na velikoj vrućini i vlažnom vazduhu.

Znaci toplotnog udara su: crvenilo kože, prestanak znojenja i nagli skok telesne temperature iznad 40 stepeni, otežano disanje, ubrzan rad srca, vrtoglavica, dezorijentisanost, glavobolja, pospanost, mučnina i povraćanje, grčevi, malaksalost i gubitak svesti.

Prva pomoć: obavezan odlazak kod lekara, odmah sklonite dete u dubok hlad, skinite mu odeću i uvijte ga u vlažan čaršav. Stalno ga kvasite hladnom vodom dok temperatura mališana ne spadne ispod 38 stepeni. Potom upotrebite suv čaršav. Ako je dete svesno dajte mu gutljaj po gutljaj hladne mineralne ili obične vode da pije.

Posledica: pratiti upute lekara.

KAKO SUNCE ŠTETI DECI VRTIĆKOG UZRASTA – VRSTE ZRAČENJA

Različite vrste zračenja koje nam dolaze sa Sunca štete deci vrtićkog uzrasta i odraslima, osobama sa tamnijim pigmentom i onima svetlije puti. Najviše se govori o opasnosti koje nosi ultraljubičasto ili ultravioletnno, skraćeno UV zračenje. Ovde postoji tri vrste zraka A, B i C. Poslednji nam nisu interesantni jer ih atmosfera odbije pre dodira sa kožom. UV-B zraci prodiru u površinske slojeve kože izazivajući crvenilo i opekotine koje svi vidimo i osećamo, a nepovoljno utiču na DNK, što ostaje skriveno. UV-A zraci prodiru u dublje slojeve kože, uzrokuju fotostarenje, alergije na sunce, kao i probleme koji se javljaju u kombinaciji sunčanja sa nekim lekovima. Oni takođe povećavaju rizik od nastanka karcinoma kože. Ne zaboravite da svaka opekotina od sunca u detinjstvu dvostruko uvećava rizik od razvoja melanoma u kasnijem dobu. Stoga je važno da za zaštitu dečije kože odaberete preraparate specijalno za tu namenu, da je zaštitni faktor (SPF)  preko 30 i da “blokiraju” UV-A i UV-B zrake. Osetljiva dečja koža se hidrira i neguje i kad se ne izlaže suncu, a obavezno prilikom sunčanja. Manjak vode u koži pojačava neželjene efekte zračenja. Obratite pažnju da preparat sadrži vitamin E, provitamin B5, kao i da ima pH vrednost 5,5. Sa druge strane izbegnite proizvode koji imaju veštačke boje, mirise, alkohol i konzervanse, a posebno paraben.

ZAŠTO JE DEČIJA KOŽA OSETLJIVIJA?

Dečija koža je osetljivija, sklonija alergijskim reakcijama, iritacijama i gubitku vlažnosti u odnosu na kožu odraslih, zato sunce šteti deci vrtićkog uzrasta i trenutno i na dug rok, ako ih pravilno ne zaštitimo. Dečja koža tek od druge godine života počinje razvoj odbrambrenih mehanizama i zraci znatno lakše prodiru kroz nju.

Kumulativni efekat sunčevog zračenja, ogleda se u tome što koža pamti i sabira svaki minut proveden na suncu. Sve vrste zračenja daju kumulativni efekat koji je presudan za one najlošije, odložene posledice po zdravlje. Četiri petine negativnog kumulativnog sunčevog zračenja pogađa kožu pre punoletstva, a to znači, da pored trenutnog oštećenja kože, postoje ozbiljne, dugoročne posledice.

Kad god pomislite:” Ma nema veze, to je pet minuta bez kreme,” setite se da pet po pet, nakupi se, a to stvara uvod u problem koji će dete imati kada poraste.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja