Prvi dan u vrtiću

Prvi dan u vrtiću

Polazak u predškolsku ustanovu, bez obzira na uzrast deteta, nabijen je osećanjima. Svi su uzbuđeni od mališana preko roditelja, baka i deka do vaspitača koji primaju novu grupu. Mnoga deca se po prvi put odvajaju od roditelja I drže ih za ruku ili nogu kao da spašavaju goli život, dok mami I tati zuji u glavi od različitih saveta kako ispravno da se pozdrave I odu. Nije nam namera da dodamo još pčelica u taj roj, ali nudimo neke ideje koje vam mogu pomoći dok se pripremate za prvi dan u vrtiću.

SAVETI ZA RODITELJE DO PRVOG DANA U VRTIĆU

  • Pozitivan stav

Veoma je važno da zaista verujete da će sve biti u redu. Vaš pozitivan stav, koji prožima neverbalnu komunikaciju, uticaće snažno na dete. Deca prate izraz lica, ton glasa I govor tela, više nego sadržaj reči koje im upućujete. Takođe, poželjno je da se odrasli u porodici slažu o polasku u vrtić, a ako imaju neke nesuglasice u vezi sa tim, da to reše bez deteta.

  • Ne opterećujte dete

O polasku u vrtić, razgovarajte kao o odlasku u parkić, opušteno, bez pridavanja prevelikog značaja tom danu. Ukoliko dete ne pokazuje interesovanje, ne insistirajte na razgovoru, već posle nekoliko dana pokušajte da kroz knjige kao što su “Poli ide u vrtić” ili “U vrtiću – šta sve Ana zna”, obradite polazak u obdanište. Pustite dete da “čita”, šta vidi na slikama u knjizi, možda će vam indirektno poveriti ako ga nešto muči ili plaši.

  • Konkretizujte strah

Ako se mališan unapred plaši, nastojte da konkretizuje strah. Neka nacrta ili pokaže, a onda vi pokažite razumevanje, strpljenje i ljubav. Ne ismevajte i ne napadajte dete zato što se plaši, već ga osokolite i zajedno obradite I prevaziđite problem.

  • Nikada ne pretite detetu vrtićem

Ovo je savet za trenutke kada vas dete zaista istera iz pameti. Ugrizite se za jezik, pre one klasične :” Videćeš ti kad pođeš u vrtić, sve ćeš morati sam(a)! More, kad vaspitačica podvikne, jer ona tamo ima još desetoro! Pa kad te se dočepaju klinci iz grupe! Ja ovde sve oko tebe, a ti nećeš!” Posle ovakvih izjava, teško ide poverenje u dobru i ljubaznu vaspitačicu i prijatnu atmosferu u vrtiću.

  • Ne ostajte predugo

Pri opraštanju, pre ulaska u grupu, nemojte se predugo zadržavati. Poljubite dete I zagrlite ga čvrsto, razuverite ga da dolazite po njega i izađite bez okretanja. Uvek dođite u dogovoreno vreme, pre ručka ili posle spavanja, jer se poverenje teško stiče, a veoma lako gubi.

KAKO PRIPREMITI DETE ZA PRVI DAN U VRTIĆU

  • Približite vrtić detetu

U opuštenoj atmosferi prošetajte sa detetom do vrtića koji će pohađati, pokažite mu zgradu i dvorište. Informišite se na vreme o dnevnoj rutini u koju vašeg podmlatka da kod kuće polako uspostavljate sličan ritam obroka, šetnje i spavanja. Privatna predškolska ustanova Magnolija u Beogradu organizuje turu upoznavanja prostora i tima, što je veoma korisno i za dete I za roditelje, jer smanjuje stres od prvog dana. Budite kreativni napravite na velikom hameru kolaž puta od kuće do obdaništa. Obavezno svratite na mesta koja stavljate na mapu, napravite fotografije parkića ili raskrsnice I zalepite ih, iskoristite crteže vašeg umetnika i presovane listove ili cvetove koje ste doneli.

  • Igrajte se predstavljanja

Predstavljanje će sigurno biti glavna tema prvog dana u vrtiću, ne pominjite detetu da je to ciljano vežbanje, već se sa njim igrajte “ko bajagi upoznavanja”. Glumite i naglasite sve od razgovetnog pozdrava između mame i tate “Dobro jutro/ dan/ veče” pružanja ruke, poljupca, preko “Kako se ti zoveš?” sve do “Do viđenja”, koristite bake, deke, prijatelje i rodbinu, dete će pre ili kasnije hteti da se priključi igri.  Možete se takođe igrati sa imenima, rimovati ih, crtati šta se u njima krije, naučiti pesmicu u kojoj se pominje lično ime. Rime za primer su Ana – Banana, Maja – Jaja, Marta – Karta, Mile – Pile, Petar- Vetar i samo nastavite, kao da navijate na utakmici. Ili za crtanje su u imenu Sunčica- Sunce, kod Borivoja – bor, Jovana – ovan, a Dunju i Vuka možete odmah “staviti na papir”.    

  • O meni

Pomozite detetu da samo sebe prikaže, neka legne na veliki hamer, a vi izvucite konture, potom crtajte, i bojte, razgovarajte o osobinama, kvalitetima, interesovanjima koje vaše pile ima, pa neka ih nacrta, a vi to napišite. Pored zalepite fotografisane drage momente kao što su prvi rođendan, more, bata ili seka, kućni ljubimac i slično. Na taj način, dete stiče svest o sebi Iilakše može da se predstavi u predškolskoj ustanovi. Ukoliko mu se sviđa ova igra, na vrhu velikim slovima napišite njegovo ime i “okačite” umetničko delo na zid.  Potom, možete u manjoj formi, poput knjižice, napraviti zajedničkim snagama nešto slično, o detetu, za vaspitačicu radi lakše komunikacije na početku.

  • Dozvolite detetu da bira

Kada kupujete mali ranac za obdanište, svesku, bojice, olovke ili termos dozvolite detetu da bira. Takođe uvažite ideje koje ima o tome šta treba da obuče za vrtić. Ako predloži kupaći kostim ili balsku haljinu, slikajte ga u tome, pa neka ponese fotografije sa modne revije. Ukoliko I dalje “bira” ponudite mu dve ili tri odevne kombinacije koje ste spremili. Mnoga deca imaju nešto od čega se teže odvajaju I žele to da ponesu sa sobom  u vrtić, jer im pruža sigurnost, kao da nose deo kuće sa sobom. Dozvolite detetu da ponese jednu “prelaznu” igračku sa sobom, ali nemojte dopustiti da ga okolina ismeva zbog toga.  

  • Rampa za lansiranje

Jedna od ideja koja svaki odlazak u vrtić čini još zabavnijim je rampa za lansiranje. Organizujte kutak u kome će biti mesto za rančić koji dete nosi u vrtić, njegovu obuću I jaknu, ogledalo, I na pod zalepite lansirnu rampu- omiljeni crtež ili poster koji ste plastificirali u fotokopirnici. Kada se dete obuče I obuje, stane na rampu, pogleda se još jednom u ogledalo, stavi ranac I na sopstveni ili roditeljski pogon odskoči – lansirano je u vrtić.

STIGAO JE I PRVI DAN U VRTIĆU

Neki privatni vrtići u Beogradu imaju velike šarene ramove na kojima gore stoji naslov ovog teksta, a dole godina. Deca uđu u ram, slikaju se I kasnije imaju lepu uspomenu. Dragi roditelji, ne brinite, biće to sve lepe uspomene!