Šarena jaja – radionice u vrtiću

Šarena jaja – radionice u vrtiću

Polako počinju pripreme za jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Uskrs. Svi koji provode vreme sa decom, od vaspitača, preko roditelja, do baka i deka imaju mogućnost da se zabavljaju i igraju sa njima, stvarajući šarena jaja. Najjednostavnije je napraviti jaja od plastelina ili testa sa umešanim jestivim bojama, to mogu i najmlađi i najstariji članovi porodice. Za radionice u vrtiću postoji širok izbor kreativnih aktivnosti čiji će proizvod biti šarena jaja, ukoliko uključite i edukativne elemente u zavisnosti od uzrasta, deca će uživati. Evo nekih ideja: „Ko se sve razmnožava putem jaja?“, što vam omogućava fin prelaz u svet mašte kao što su dinosaurusi ili raznovrsnost odgovora na pitanje: „Šta se krije u jajetu?“. Mogućnost poimanja jajeta, kao novog sveta i života, a evo i jedne zagonetke:“ Okrugla kutija, bez ključa i vrata, a unutra skriven sadržaj od zlata. Šta je to?“

MATERIJALI ZA ŠARENA JAJA

Vaspitači uvek imaju više mogućnosti kako da osmisle ove radionice u vrtiću. Male ruke su vrlo hitre, tako da treba voditi računa o jestivosti boja i lepka. Najbezbednija varijanta je pravljenje domaćih materijala za radionice. Recepti su veoma jednostavni, a sastojci se nalaze u svakoj kuhinji.

Domaće tempere: pomešati jednu čašu brašna sa jednom čašom soli i istom količinom vode. Izmešati mikserom da se dobro sjedini, pa po želji dodavati prehrambene boje odveojene u nekoliko, već pripremljenih, plastičnih posuda.

Domaći lepak: u šerpici pomešajte jednu čašu brašna sa trećinom čaše šećera. U tri četvrtine čaše vode stavite jednu supenu kašiku vinskog sirćeta.  Dodajte ovo u šerpicu i kratko uključite da se zagreje na niskoj temperaturi, mešajte neprestano, da se masa ujednači. Ako je suviše gusto dodajte vode, a ako je retko dodajte malo brašna. Kada se ohladi može „ući u proizvodnju“. Ako ste preterali sa količinom, da od viška glava ne boli, stavite ga u plastičnu ambalažu, pa u frižider i biće za upotrebu još desetak dana.

Možete koristiti još tempere, četkice, makaze, vunicu, salvete i slično.

RADIONICE U VRTIĆU ZA NAJMLAĐE- ŠARENA JAJA U TRAVI

Za ovu radionicu planirajte jednu od ove dve tehnike: slikanje mokro na mokro ili curenje tempere niz papir koji je pričvršćen za karton i uspravljen. Obe varijante vam daju mogućnost da deca uvide šta se dešava mešanjem osnovnih boja. Možete im dodatno obratiti pažnju na to, mada ih već sama činjenica da koriste vodu i boje veoma zaokuplja. U prvoj varijanti svaki mališan ima nakvašen papir, najbolje na plastičnom poslužavniku i na njemu crta rukama ili četkicama različitim bojama. Svaka tačka ili linija „rascvetava se“ i zauzima svoje „mesto pod Suncem“.  U drugoj varijanti deca natapaju četkice bojom i puštaju je da „curi“ niz papir. Kada ispune gornju ivicu, samo rotirajte „konstrukciju“ za devedeset stepeni, na sledeću ivicu i ponovite postupak. Na mestu gde se linije boja ukrštaju, može se videti kako od osnovnih nastaju izvedene.  Ostavite dela da se suše.

Za to vreme od zelenog papira za svakog učesnika radionice napravite pravougaonik ili kvadrat, na vrhu zasecite više puta, da biste dobili efekat trave. Po želji učesnika formirajte zelene trake sa zasecima ili dozvolite deci da ručicama cepkaju zeleni papir u obliku vlati trave  ili se poslužite zelenom vunicom.

Osušene šarene radove isecite u obliku jaja i zalepite na „travu“, a trake ili vunicu iskoristite da „trava“ dobije 3D efekat, opet uz pomoć lepka.

RADIONICE U VRTIĆU ZA STARIJE- ŠARENO JAJE DINOSAURUSA

Možete započeti ogledom, za svakog učesnika pripremite po jedan balon, plastičnu flašicu sa sirćetom  i sodu bikarbonu. Uvek je dobro imati i rezervu zbog mogućih nezgoda. Učesnici treba da stave sodu u balon, a potom ga pažljivo „navuku“ na grlić flašice. Hemijska reakcija, kada soda padne u sirće,  „naduvaće“  balone. Potom predškolci cepkaju stare novine na trake i namoče ih u lepak za tapete ili mešavinu brašna i vode, pa ih lepe na balon u slojevima. Između svakog sloja treba napraviti pauzu dok se ne osuši. Kada je jaje gotovo i potpuno suvo i čvrsto, predškolci ga mogu farbati temperama ili vodenim bojama. U ovoj fazi imate mogućnost za još jedan ogled sa osnovnim bojama i spojenim sudovima. U dve providne čaše sipajte više vode, a u treću manje. U prvu čašu stavite plavu temperu, u drugu žutu i promešajte. Treća sa manje vode ostaje bezbojna. Uzmite salvetu ili papirni ubrus i napravite dve trake, pa jedan kraj svake stavite u čašu sa temperom, a drugi u vodu. Ostavite na sredini stola i pređite na bojenje jaja. Kada deca završe ukrašavanje svojih velikih „dinosauruskih“ jaja koja su napravili tehnikom papir mašea, neka ih ostave da se suše, a vi im obratite pažnju na zelenu boju koju ste dobili u trećoj čaši. Isti eksperiment možete izvesti sa crvenom i plavom temperom za dobijanje ljubičaste ili crvenom i žutom čiji je „proizvod“ narandžasta. Na kraju pažljivo skinite šarena jaja sa flašica i na mestu gde imaju otvor zalepite zelenu vunicu, da ih smestite ih u „travu“. Predložene aktivnosti možete podeliti na više dana uz vođene razgovore o jajima, bojama i dinosaurusima.

KUĆNE ČAROLIJE- ŠARENA JAJA DEKUPAŽ TEHNIKOM

A sada ozbiljno da se igramo, tvrdo kuvajte prava, najbolje guščja, jaja. Za to vreme, pripremite sa decom ili unučićima ukrasne salvete koje ćete koristiti. Ova jaja vam pedlažemo zbog osnovne boje i veličine, ali i kokošja se mogu sasvim lepo ukrasiti. Izrežite makazama motive, koje ste odabrali, a naša preporuka je da budu što sitniji i dok se jaja hlade pripremite u posudi penasto umućeno sveže belance i četkice. Ako mališani još ne koriste makaze mogu cepkanjem odvojiti željene motive. Jaje stavite u držač ili iskoristite rakijsku čašicu kako bi čvrsto „stajalo“.  Komadić pripremljene salvete, samo gornji, najtanji, sloj sa motivom, naslonite na jaje i četkicom umočenom u belance počnite da „lepite“.  Vodite računa da ne vršite preterani pritisak na jaje i da ne „rastrljate“ motiv po njemu. Strpljivo i nežno „oblepite“ celu površinu pripremljenim „sličicama“ od salveta. Ostavite jaja da se osuše. Ako imate utisak da tu još nešto „fali“, evo završnog trika. Uzmite kafenu kašičicu kukuruznog skroba, pomešajte sa malo vode i jestive boje ili šljokica i kada se smesa zgusne kao pasta za zube, „prelakirajte“ jaje. Zar dekupaž jaje nije savršeno završeno?

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja