Soba za predškolca

Soba za predškolca

Ulazak u mesec jun, označava i početak različitih letnjih akcija, a jedna od njih je za mnoge porodice uređenje dečje sobe. Odlučili ste, vreme je da vaš predškolac dobije svoju sobu. Naravno u predstojećim aktivnostima velika stavka je potreban novac, ali na njegovu količinu dosta utiče dobar plan koji se etapno ostvaruje, kreativnost i pristup “uradi sam”.  Stručnjaci se slažu da kreativnost predškolaca treba pažljivo negovati, kako to čini tim vrtića Magnolija u Beogradu. Kada uređujete sobu za predškolca, uvažite detetove ideje na sve moguće načine. Preporučujemo vam na vreme neke predloge o kojima možete porazgovarati u porodičnom krugu ili vas mogu podstaći da kreativno ostvarite neke od zamisli o kojima vaš predškolac mašta.

SOBA ZA PREDŠKOLCA MORA IMATI LIČNI PEČAT

Vlasnik sobe treba slobodno da izrazi svoje želje, a vi ne morate dovesti stvarnog nosoroga u sobu, 3D nalepnica na zidu biće sasvim dovoljna da razigra maštu vašeg istraživača. Poigrajte se idejama koje je iznelo vaše dete. Ovde možete pogledatati kako je jedan dizajner bio veliko dete “na račun” svog sestrića, pa iako vam deluje nestvarno, dozvolite sebi kreativnost u skladu sa željama vaših mališana i dubinama porodičnog budžeta. Moreplovac ne mora dobiti pravi brod na zidu, već je zadovoljan i dobro odabranim foto- tapetom  ili “muralom” u porodičnoj izvedbi, ako ima iole likovno nadarenih članova. Kada  na zid dodate stvarno kormilo kojim kapetan može da upravlja ili pojas za spasavanje sa imenom broda, vreme je za plovidbu.  Gusari će se oduševiti mrežom za odmor kao u ptopalublju, koja će biti dobar kratkoročni “smeštaj” krupnijim plišancima pri usisavanju. Sve oko čega se potrudite, daće lični pečat sobi za predškolca.

SOBA ZA PREDŠKOLCA – CONDITIO SINE QUA NON

Ovo su uslovi koje morate poštovati da bi soba za predškolca bila smisleno uređena:

  • Obezbedite zaštitu od sunca i adekvatan izvor prirodne svetlosti za radnu zonu

Ovo pre svega znači da je neophodno da sobu za predškolca možete zamračiti po potrebi. Najlakše rešenje su rolo zavese. Ako ih uskladite sa bojama sobe, doprineće prijatnoj atmosferi. Vodite računa da prirodno svetlo dolazi sa prednje i leve odnosno desne strane u zavisnosti od toga da li je dete dešnjak, odnosno koristi levu ruku kad crta ili piše. Za veče je neophodna stona lampa koju mališa lako sam može postaviti kako mu odgovara.  

  • Pravilno postavite i odaberite radni sto i stolice

Dobro je da pri određivanju položaja radnog stola osim izvora svetlosti uzmete u obzir i ulazna vrata, kako bi ih dete videlo dok sedi, bez potrebe da se okreće. Za malu decu bolje je da su sto i stolice blago zaobljenih ivica zbog povreda, a za svaki uzrast treba adekvatno odrediti visinu ploče stola i veličinu stolice.

  • Opreminte sobu fleksibilnim nameštajem

Ne mora sav nameštaj biti nov, a možete ga uzimati iz drugih delova stana ili kupovati u etapama. Važno je da imate plan, a ne da se prepuštate “naletu inspiracije”. Nameštaj u dečjoj sobi prati potrebe deteta, koje se menjaju sa uzrastom, zato je dobro da se lako pomera, zbog promene razmeštaja po želji i da se bez problema nadograđuje novim elementima. Poštujte ove savete i mada su ponekad elementi skuplji pojedinačno, na kraju ćete dobro proći u predelu novčanika.

https://www.youtube.com/watch?v=fSriumIGBZc

  • Odaberite kvalitetan krevet i madrac

Oko ovoga nema pregovora, jer je u pitanju zdravlje. Pravilan položaj tela i kvalitet sna značajno utiču na rast i razvoj deteta. U zavisnosti od uzrasta, mališani u krevetu provode osam do dvanaest sati dnevno. Konsultujte stručnjaka. Ne štedite, uzmite najbolje!

  • Planirajte dovoljno polica, fioka i prostora za odlaganje

Nedaleko od radnog stola osmislite dovoljno polica i fioka da “na dohvat ruke” bude materijal koji se koristi za crtanje, vajanje, lepljenje, čitanje, pisanje i slične aktivnosti. Nešto dalje se mogu naći ormani za odeću, police za igračke i drugi delovi nameštaja koje ste odabrali. Ispod kreveta, na vrhu ormana ili na nekom drugom “neiskorišćenom” mestu dobro je planirati prostor za odlaganje.

  • Ne zaboravite slobodan prostor za igru

Detetu je neophodna igraonica, jer je igra njegov osnovni rad! Možete  svom jedinčetu  u maloj sobi “podizanjem” kreveta na sprat stvoriti slobodan prostor za igru ispod. Ako nakon uređenja sobe za predškolca ostane slobodan prostor u centralnom delu, funkciju igraonice možete naglasiti kupovinom 3D tepiha.   

  • Predvidite “izložbeni kutak”

Neka uvek postoji makar pano ili tabla za crtanje, stavite jednu ili više poličica na delu jednog zida, koji mališani kreiraju u skladu sa trenutnim željama, interesovanjima ili raspoloženjima. Tu mogu izložiti svoje likovne radove iz vrtića, stvari koje su doneli iz prirode ili omiljene igračke

IDEJE MALE I VELIKE DECE O SOBI ZA PREDŠKOLCA

Slušajte pažljivo šta dete želi, od palete boja do tematike, pa mu “izađite u susret” što više. Ne plašite se da eksperimentišete tokom krečenja, jedan zid u jarkoj boji ili svaki zid u drugoj boji ili teget plafon na kome svetle mesec i zvezde učiniće vaše dete veoma srećnim, a sve su to samo prolazne faze. Za princeze ili vile, mali montažni “baldahin” sa nekoliko “presvlaka” od tila u odgovarajućim bojama napraviće čaroliju od odlaska u krevet, a na drvo od papir- mašea u kutku sobe mogu se smestiti razne stvari ako mu “dodate” kukice . Vozači brzih kola mogu dobiti 3D pistu na tepihu i tako dalje ideje se roje. Ovde se možete informisati o dizajnu dečjih kreveta, a ako imate vešte ruke možete svojim potomcima “nadograditi” kvalitetne, ali nemaštovite modele. Prostor za odlaganje mogu biti raznobojne plastične kutije sa poklopcem koje “pasuju” ispod klasičnog dečjeg kreveta, a ako posteljinu sašijete u istim tonovima i od preostalog materijala dodate “podne” jastuke punjene sunđerom ili detalje na postojećim zavesama, održavanje sobe u savršenom redu postaće deo zabavne igre.  I dok je za neke ljude orman izvor inspiracije, kao u knjizi “Lav, veštica i orman”, meni se taj komad nameštaja uopšte nije dopadao, dok jednom nisam videla Xylonov izlog u Beogradu, posle toga više ništa nije bilo isto. Slobodno pozajmite neki komad nameštaja iz druge prostorije, sa tavana ili iz podruma, prefarbajte, doradite i učinite da soba za predškolca postane “pun pogodak”