Vešti prsti

Vešti prsti

Evo nekoliko ideja šta lepo i kreativno možete raditi sa decom kada niste napolju. Vešti prsti se ovako zabavljaju tokom praznika u porodičnom krugu ili bilo kog dana u vrtiću. Za neke od ideja sav materijal sigurno imate u kuhinji, dok za druge treba malo pripreme. Nemojte postavljati visoke zahteve, važno je da se dobro zabavite, a ideje će navirati u toku rada. Pustite praznične dečje pesmice da se tiho čuju dok vajate i slikate.

Vešti prsti u testu

Naš prvi predlog je slano testo. To je najjednostavniji i najjevtiniji materijal za modelovanje, a nije strašno ni ako ga deca stave u usta. Osnovni sastojci za ovu domaću radinost su prisutni u svakoj kuhinji: brašno, so i voda.

A sada recept: pomešajte dve čaše brašna sa jednom čašom soli i polako dodajte jednu čašu vode mešajući smesu. Ako želite da vaše testo ima izgled peska, zamesite ga od integralnog brašna. Mesite testo desetak minuta da se ujednači. Deo koji odmah ide u proizvodnju podelite deci i odraslima. Preostatak stavite u plastičnu kesu ili hermetički zatvorenu posudu, da se ne bi sušilo. Sačuvano na ovaj način, može vam poslužiti još dva do tri dana za vajanje.

Počnite od jednostavnih „projekata“ kao što su figurice ili visuljci. Za najmlađe oblici poput loptica ili glista su popuno izvodljivi, ako glistu vežete u čvor i malo doradite čačkalicom eto ptičice i tako dalje… Za malo starije predlažemo da svaki učesnik testo rastanji na pet milimetara debljine oklagijom ili flašom, pa potom modlom iz kuhinje za kolače ili iz kofice za pesak  utisne željeni oblik. A kada sine ideja za koju nema modle, što toplo pozdravljamo, olovku u ruke i pažljivo blagim pritiskom nacrtajte konturu. Potom tankim nožićem treba iseći obeležen oblik. Niste zadovljni, ništa zato, premesite, pa opet ispočetka dok vešti prsti ne postignu željeni cilj. Kada se napravi pet do sedam odgovarajućih oblika imate dovoljno materijala za viseću skulpturu. Ne zaboravite da svaki visuljak izbušite čačkalicom na mestu gde ćete kasnije provući konac ili najlonsku strunu. Potom visuljke ili figurice ostavite da se suše na sobnoj temperaturi dva do tri dana ili ako su vajari jako nestrpljivi, možete ih ispeći na slaboj vatri dok testo ne očvrsne. Samo da vas upozorimo u prvom slučaju kreacije će ostati bele, a u drugom će poprimiti braon boju.

Kada su umetnička dela potpuno suva možete ih bojiti. Ako se odlučite za tempere, treba ih kasnije lakirati radi zaštite od vlage, a ako ih obojite akrilnim bojama sve ste završili u jednom koraku.

Provucite konac ili najlonsku strunu različitih dužina kroz rupice na visuljcima i vežite ih direktno za luster ili za letvice, deblji karton sa rupicama ili osnovu koju možete napraviti od testa. Sve je spremno i sada dolazi najteži deo posla, izbalansirajte visuljak uz pomoć oštrog oka umetnika koji su učestvovali u kreiranju. Uživajte u novom izgledu prostorije koju sada osvežava sunce sa oblacima ili mesec i zvezde ili cveće sa pčelama..

Piljevina u veštim prstima

Za ovaj „projekat“ materijal treba potražiti u najbližoj stolarskoj radionici.  Potrebni su vam: kesa piljevine, letvice,  daščice,  tanak papir u boji ili salvete, lepak za drvo ( npr. Drvofiks), ekseri, čekić i malo vunice i tkanine za detalje . Ovo je predlog za iskusnije vajare. Materijali nisu više bezopasni i koriste se pod strogim nadzorom odraslih.

Priprema: piljevinu zamesite lepkom i sa malo vode. Ako nameravate da pravite slike od piljevine, treba dodati više vode, tako će smesa postati ređa i lakša za nanošenje, takođe malo će potamneti. Ukoliko planirate pravljenje figurica kada zamesite piljevinu i lepak dodajte malo vode, na taj način će materijal biti prikladniji za oblikovanje.

Možete početi: na drvenu površinu daščice možete odmah nanositi smesu. Najbolje je da mladi umetnici prethodno već imaju ideju u glavi ili skicu na papiru šta žele da naslikaju. Ako žele  Sneška Belića, treba predvideti šta je sve potrebno za detalje.  U slučaju ovakve pripreme, crveni šal, crne dugmiće ili grančicu umesto metle će odmah utisnuti u svog Sneška. A ako se ideja tokom rada promenila, pa je cvet postao drvo jabuke. Kada se slika osuši možete naknadno zalepiti crvene jabuke i zelene listove od vunice u krošnju.

Za kraj: letvice koje ste doneli oblepite papirom ili salvetom da dobiju reljefni izgled. Deci će to lepo ići od ruke. Znate i sami  kako umeju da požure i naboraju kada lepite nešto što  treba da bude glatko, pa ih sada pustite da se nauživaju do mile volje. Četiri slično dizajnirane letvice zakucajte ekserima tako da naprave ram za odabranu sliku.

Što se tiče skulptura princip je isti, za početak izaberite nešto jednostavno, kao na primer debele mačkice. Njih možete oblikovati poput loptica, koje pritisnete, tako da dole postanu šire i ravne. Kada na vrh dodate uši, a pozadi rep, skulptura je gotova. Vešti prsti vajara mogu doraditi oblik. Ukoliko su dugmići i vunica spremni, utisnite oči i brkove. Ako ste zaboravili, zalepite kad se osuši ili tada nacrtajte ove detalje. Uz ovakav rad predlažemo da deci pročitate pesmice čika Jove Zmaja kao što su „Četiri mačke“ ili „Mačak ide mišu u svatove“. Pa da, u pravu ste, kada čuju ovo, povećavaju se šanse da sledeće skulpture budu miševi…a princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Zašto su važni vešti prsti?

Marija Montesori je tvrdila da inteligencija deteta može dostići određeni nivo razvoja i bez angažovanja ruke, ali će postići viši nivo ako bude angažovana i ruka.

Prsti imaju najveći broj nervnih završetaka

Vešti prsti su važni za razvoj govora, jer su govorni i motorni centri u mozgu povezani.

Vešti prsti nas uče šta je meko – tvrdo, teško – lako, toplo – hladno, bez njih reči nemaju značenje.

Vešti prsti lako vežu pertle, zakopčaju dugme, zakače šnalicu, pa dete niko ne zadirkuje, niti omalovažava.

Vešti prsti daju detetu samopouzdanje i sigurnost.

Vešti prsti poboljšavaju koordinaciju oko – ruka i lepo pišu slova. Ove radnje postaju automatizovane i školarac  može da se skoncentriše na  gradivo koje treba da usvoji ili zadatak koji treba da reši, a ne na pisanje .

Zato su važni vešti prsti.