Zašto su umetnost i kreativnost važni pri odrastanju?

Zašto su umetnost i kreativnost važni pri odrastanju?

Svi ste pri odrastanju sigurno prošli kroz ovo: vaše dete se ludo zabavlja crtajuću prstima sa različitim bojama. Pokušavajući da ga ohrabrite pitate ga, “Šta to praviš”, i dete samo slegne ramenima. Sve dok to niste spomenilu, dete nije nije ni razmišljalo o tome. Mala dece žive za momenat – obožavaju osećaj kada mažu bojicama po papiru, kako izgleda sjaj šljokica, pa čak i nežan zvuk koji četkica pravi kad prelazi preko stranice papira. Za razliku od starije dece i odraslih, većina dece u vrtiću nisu samosvesna o tome šta zaista rade ili fokusirana na to da završe neki projekat. To može nekim roditeljima biti teško da prihvate. Međutim, prostim dozvoljavenjem detetu da uživa u procesu stvaranja može dovesti do sjajnih rezultata. Deci će biti bolje na duže staze ukoliko dozvolimo detetu da uživa u momentu i iskaže se na sopstveni način.

Zašto umetnost?

Negujući kreativnost neće samo povećati šanse da vaše dete postane sledeći Pikaso. Time mu takođe pomažete da se razvije mentalno, socijalno i emotivno. Proces stvaranja umetnosti može pomoći detetu pri razvijanju veštine da analizira i rešava probleme na bezbroj načina. Način na koji deca koriste četkicu će pomoći pri razvoju njihovih motoričkih veština. Brojanjem boja i delića plastelina, naučiće osnove matematike. Kada eksperimentišu sa raznim materijalima približiće se prirodnim naukama. A ono što je najvažnije je da ako se deca osećaju dobro stvarajući nešto, porašće im samopouzdanje, jer umetnost direkno utiče na to. Deca koja se osećaju slobodna da eksperimentišu i prave greške, osećaju se i slobodna da pronađu nove pravce razmišljanja, što se dalje ogleda u svim aspektima života.

U vriću Magnolija se trudimo da na svakodnevnom planu podstičemo kreativnost dece, svesni značaja umetnosti pri odrastanju. Kod nas deca su u prilici da se susretnu sa različitim vidovima aktivnosti kao što su: slikanje, vajanje, fotografija, muzičko. Sam ambijent je uređen na način koji podstiče kreativnost kod deteta počev od dvorišta sa prelepim muralima, do unutrašnjosti objekta koji je ukrašen prirodnim materijalima. Međutim, nije samo vrtić mesto gde deca treba da ispolje svoju kreativnost pa sa tim u vezi dajemo vam par saveta kako da podstaknete dete da se umetnički izrazi i u vašem domu:

Pre svega pripremite se na nered, to se ne može zaobići.

  • Neka vašem detetu budu dostupni materijali kao što su šišarke, kamenčići, štapovi, lišće, školjke i naravno, platno na kojem će moći sve to da spoji.
  • Uzmite stvari koje koristite svaki dan (karton, zatvarači od flaša, parčiće drveta, parčiće voća i povrća, čepove, sunđere) i pustite decu da ih umaču u vodene bojice i tako dobiju unikatne otiske na papiru.

Vaš vrtić Magnolija, lepota odrastanja