Jezičko-dramski centar
3-7
uzrast
12-15 broj

Iza sedam gora i sedam mora, sedam planina i dolina, sedam brda i životinjskih krda… živele su prve Reči i Rečenice. Da bi ih naučili morali smo da pređemo veliki okean Rečnik i dođemo do obale Fraza. U malom gradiću Gramatika smo upoznali uzvišenog poglavicu Znak Uzvika koji je nama, potomcima plemena Magnolijanci preneo znanje jezika. Jedini zahtev je bio da mi to znanje širimo među mališanima, i ne dozvolimo da jezik iščezne. Zbog našeg obećanja i poštovanja prema velikom poglavici, Vrtić Magnolija je napravio dramsko jezički centar.

U njemu slika govori više nego 1000 reči, te zbog toga, u našem vrtiću, posebnu važnost pridajemo čitanju slikovnica i knjiga za decu. Ovaj prostor u vrtiću je posebno prilagođen i uređen kako bi se deca osetila prijatno, a slikovnice i knjige su im dostupne za korišćenje u svakom trenutku. O izboru knjiga brine vaspitač u skladu sa temom, godišnjim dobom i interesovanju dece.

Nakon pročitanog teksta, vaspitač komunicira sa decom prepričavanjem pročitane priče, proverom usvojenog sadržaja putem kviza, ilustrovanjem priča ili dramatizacijom teksta. Uz pomoć aplikacija, postera, lutaka, kostima, dramskih i lutkarskih radionica postižemo naš cilj, a to je da podstaknemo umetničko i govorno stvaralaštvo kod dece.

 

 

Jezičko-dramski centar je prostor Vrtića Magnolija koji je namenjen deci vrtićkog uzrasta od 3-7 godina. Ovaj prostor koristimo radi unapređivanja jezičkih veština kod dece i njihovog dramskog izražavanja. Centar se koristi svakodnevno u okviru obaveznih i posebnih programa Vrtića Magnolija.

Jezičko-dramski centar je prostor prilagođen deci i njihovim interesovanjima za pisanje, čitanje i glumu. Vrtić Magnolija raspolaže sa mnogobrojnim knjigama za decu, enciklopedijama, slikovnicama, posterima i ostalim materijalima potrebnim za prenošenje znanja i poboljšanje jezičkih veština kod dece. U centru se održavaju jezičke radionice u saradnji sa našim logopedom. Pored materijala za čitanje i pisanje, centar raspolaže i sa tri centra zanimanja: frizerski salon, lekarska ordinacija i kuhinja. Deca prema interesovanju biraju uloge, kostimiraju se, igraju se po grupama ili samostalno, zato što su spontane imitativne igre su od neprocenjivog značaja za razvoj svakog deteta.

Dobra volja, osmeh i da znate da kažete otorinolaringolog.