Kako odgajiti malu princezu (žensko dete)

Kako odgajiti malu princezu (žensko dete)

San svakog oce ja dima žensko dete. U prošlom tekstu Vrtić Magnolija je je pričao o tome kako odgajiti muško dete, a ovog puta pozabavićemo se time kako se gaje male princeze. Hajde da vidimo koji su to saveti koji će vam pomoći pri vaspitanju vaše ćerkice.

Devočice se uglavnom brže razvijaju od dečaka. Brže prohodaju, brže progovore, vole više da se druže, ambicioznije su pri učenju. Ali negde pri početku srednje škole novi pristisci, veća očekivanja pri učenju, i nova sredina mogu da utiču na to da izgube svoju energiju.

Evo šta možete da uradite da izgradite poverenje kod vaše ćerke i stvorite joj otpornost na izazove koje će je sačekati u daljem odrastanju.

1. Podstaknite samopouzdanje

Naučite vašu ćerku da iskaže svoje potrebe odraslima i da čvrsto stoji na zemlji kada je sa svojim vršnjacima. Ako je neko drugo dete neprijatno prema njoj, ohrabrite je da kaže „Ne sviđa mi se kako mi se obraćaš“.

2. Budite precizni kada joj dajete komplimente.

Svi mi volimo da hvalimo svoju decu, ali jako malo razmišljamo o tome kako oni to shvataju. Ukoliko želite da kažete vašoj ćerkici da je pametna, više će joj značiti ako upotrebite neki konkretan primer. Recite joj „O, pa ti imaš baš dobro pamćenje“.

3. Neka vaša pohvala bude u skladu sa onim što je dete trenutno uradilo.

Predškolac će znati da nije muzički geniji ili virtuoz na nekom instrumentu, ali će ceniti ako primetite njen napredak iz meseca u mesec.

4. Pomozite da žensko dete razume zašto je ponekad izostavljena.

Objasnite vašoj princezi da ne bude uvređena ako nije pozvana na baš svaki rođendan od njenih vršnjaka ili ne učestvuje u baš svakoj igri školice. Ili ako joj neko dete kaže da neće da se druži sa njom, verovatno je to zbog raspoloženja tog deteta a ne zbog vaše ćerke.

5. Izvucite maksimum iz nje

Nemojte žuriti da pomognete vašoj ćerkici oko domaćih zadataka. Ako zatraži pomoć, podstaknite je da prvo sama pokuša da reši problem bar još nekoliko minuta. A onda joj prvo ukažite na put rešenja problema.

6. Ohrabrite je da se bavi sportom.

U današnje vreme, devojčice imaju mnogo više izbora kojim sportom da se bave nego ranije. Ako hoće da igra fudbal, pustite je. Dajte joj šansu da sazna u čemu je dobra. Nemojte vi birati sport za nju, može ona to i sama.

7. Stvorite joj pravilnu sliku o sopstvenom izgledu.

Kad pita to neizbežno pitanje „ Da li sam lepa“ uvek sa entuzijazmom odgovorite „Da“. Kada hvalite njen izgled, ujedno hvalite i njenu aktivnost. Na primer, „baš si bila lepa na baletu danas dok si igrala“.

8. Pokažite im ko su pozitivni uzori.

Svakom mogućom prilikom, kada gledate televiziju ili čitate novine, pokažite im da žene sportiste, političari ili novinari mogu da postignu mnogo u životu. Takođe, čitanje knjiga sa jakim ženskim likovima je jedan od najboljih načina da prenesete ovu poruku bez mnogo pridike.

Devojčice se gaje sa ljubavlju, pažnjom i uz konstantan rad. Mame i tate, znamo da je teško ali nikada nemojte da posustajete jer vas na kraju puta čeka jedna sposobna, samostalna i uspešna ćerka na koju ćete biti ponosni celog života.

Vaš Vrtić Magnolija, lepota odrastanja