Jaslenac i beba mogu da spavaju u istoj sobi?

Jaslenac i beba mogu da spavaju u istoj sobi?

Mama, tata, jaslenac i beba… izbrojali smo četiri. Ako ne posedujete stan sa tri spavaće sobe, matematika je nejasna. Mnogi mališani su prinuđeni da dele sobu, pa ako se radi o bebi budilici i jaslenca istražitelja, sama zamisao da spavaju u istoj sobi može biti zastrašujuća. Međutim, postoji rešenje za ovu dilemu koje roditelji mogu da iskoriste kada beba i dete koje je spremno za vrtić treba da dele sobu.

Kao i u svemu, treba biti istrajan, pa treba naći ritam koji odgovara vama i vašoj porodici i stvari bi trebalo da budu poprilično jednostavne. Vrtić Magnolija će vam dati savete koje mame i tate mogu da iskoriste, kako bi deljenje dečije sobe bilo malo lakše za celu porodicu.

Neka soba u kojoj spava jaslenac bude mračna.

Zavese ili šaloni bi trebalo da posluže kada deca idu da dremaju ili da spavaju. Ako možete, pokušajte da ne palite svetlo u dečijoj sobi noću. Neka deca su navikla na svetlo dok spavaju, ali bar pokušajte da ih polako navikavate. U ovom slučaju, vaše dete koje ide u vrtić, imaće manje vremena da se igra noću. Ako već morate da koristite svetlo, koristite ono u hodniku.

Koristite aparat koji proizvodi belu buku.

Aparati kao što su, mašina za veš ili mašina za sudove proizvode belu buku koja pomaže ljudima da spavaju. To će pomoći vašoj bebi i starijem mališanu da ne bude jedno drugo. Jednostavno stavite veš ili sudove na pranje kada vaša dece odu na spavanje i gledajte kako se magija dešava.

Planirajte rutinu baziranu na navikama vašeg deteta.

U većini slučajeva Vrtić Magnolija vas savetuje da prvo uspavate bebu pa onda dete koje ide u jaslice, ALI ako se vaš jaslenac teško uspava onda je najbolje da prvo uspavate starije dete, jer će mu trebati više energije za sutrašnji odlazak u vrtić. Vreme za spavanje bi trebalo da bude u isto vreme, svakog dana. Dakle, ako je to vreme u 19 ili 20h, uspavajte vašu bebu pola sata kasnije.

Uspostavite rutinu za predspavanje kod oba deteta.

Dete koje ide u vrtić: Takozvano 3k (kupanje, knjiga, krevet).

Beba: kupanje, masaža, dojenje, prepovijanje i uspavljivanje.

Sprečite neželjena prekidanja.

Dete koje je uzrasta za vrtić i koje već hoda uglavnom znači “mnogo izlazaka iz kreveta”. Ako je ovo vaš slučaj i dete ume da luta po kući, onda je privremena ogradica dobro rešenje. Vremenom će dete razumeti koncept “ostajanja u krevetu” nakon čega možete ukloniti ogradicu.

Privatan prostor za oba deteta.

Dobro, spavaju u istoj sobi, ali malo privatnosti će ipak biti korisno u ovoj situaciji. Pokušajte da stavite zavesu oko kolevke ili ogradicom odvojite prostor koji koristi jaslenac.

Nadamo se da će vam naći saveti biti od pomoći. I za kraj, vrlo je bitno zapamtiti da je bebi potrebno 3 dana, a detetu koje ide u vrtić 3 nedelje da prihvate neku naviku. Ne budite brzopleti i videćete kako će se strpljenje začas isplatiti.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja