Tri greške koje tate često čine

Tri greške koje tate često čine

Znamo, svi bi smo mi voleli da budemo taj praktični, prezabavni i simpatični superheroj u životu naše dece. Međutim i superheroji ponekad posustanu i prave greške. Vrtić Magnolija je izdvaja tri najčešće greške koje tate često čine, ali ne brinite, za svaku od grešaka postoji i rešenje.

Previše ste ozbiljni

Svakog dana Vrtić Magnolija se susreće sa ovim “problem” kako u vrtićkoj grupi tako i u jaslicama. Ne želite da zvučite blesavo, pa kada pričate sa vašim detetom, vaš glas je i dalje glas odraslog čoveka. Međutim, deca često reaguju na nežniji glas. Decu jaslenog uzrasta više privlači “pevajući” glas. Muškarci često oklevaju da ovako pričaju, ali deca se ipak komfornije osećaju ako koristimo ovaj ton glasa.

Ipak, nije sve tako crno: Tate sijaju u oblasti koja je super važna za smirivanje dečijih nestašluka, a to je govor na “mališanskom”. To je govor u kratkim i empatičnim rečenicama koje oslikavaju emocije vašeg deteta (Ti si ljut/a!; Nećes da napustiš park!; Hoćeš slatkiš!). Greška koju očevi prave sa decom često nastaje kasnije, kada strogoća treba da prestane i govor treba da se ublaži (Ali, treba da idemo na ručak kući; Ne možemo sad da jedemo slatkiše, ješćemo ih za večeru.) Naravno da je važno da postavimo granicu, ali to možemo da radimo i sa poštovanjem. Na kraju svakako dobijamo u raspravi, ali ne moramo da budemo veliki i zli autoritet kako bi to postigli.

Prekidanje igre

Radni dan se završio, pokupili ste dete iz vrtića i najzad došli kući… Pitate se: “kako ovaj krevet zvuči primamljivo?” Ipak, iako ste umorni nakon dugog i napornog dana, pokušajte da se ne odjavite i odete na spavanje za vreme igre sa vašim mališanom. To je česta greška koju tate prave, ali vaše puko prisustvo može poboljšati vašu vezu sa detetom i učiniti igru pravom uživancijom.

Recite sebi, “Ja sam živ u ovom momentu sa ovom unikatnom malom osobom i želim sa njom da provedem vreme.” Zvuči čudno, ali samo mala promena u razmišljanju može pretvoriti nešto što se čini dosadnim u specijalan trenutak. Takođe će uticati i na to kako se vaše dete ponaša. Dete koje oseća vaše prisustvo neće biti zahtevno i plačljivo i više će sarađivati sa vama.

Pretpostavka da je mama #1

Rođenje, dojenje, rano detinjstvo…to je sve bilo mamino veselje. Ali već od jaslica život postaje potpuno drugačije igralište, gde deca vole sve što je novo. Samim tim je i tatin povratak sa posla nešto čemu se treba radovati.

Ako vam se i dalje čini da vaše dete hoće samo da bude sa mamom, Vrtić Magnolija će vam dati jednostavan savet kako da to promenite. Igrajte novu igricu u kojoj mama dete, a tata na zabavan način pokušava da ga spreči da dođe do nje. Naravno, pustite dete da se svojom snagom ili brzinom izmigolji i ode do mame. Posle tri noći ovakve igrice, vaš mališan neće biti zabrinut što ga mama više neće staviti u krevet. već će moliti da ga tata uspava.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja