Dnevne navike koje će vas zbližiti sa vašom decom

Dnevne navike koje će vas zbližiti sa vašom decom

Predvidljiva rutina pomaže deci da znaju šta da očekuju, tako da se osećaju bezbedno. Rutine takođe pomažu deci da internalizuju konstruktivne navike i razviju osećaj majstorstva u upravljanju svojim životima. Na primer, u domovima u kojima nema određenog vremena ili prostora za domaće zadatke, deca možda nikada neće naučiti kako da sednu kako bi ostvarili neprijatan zadatak.

Deca koja ne razviju osnovne rutine brige o sebi, za sve, od negovanja do ishrane, imaće poteškoća kada budu odrasle osobe.

Rutine takođe mogu da pomognu roditeljima da izgrade redovne navike povezivanja sa svakodnevnim životima. Roditelji su po definiciji preopterećeni; ne treba im još jedna stvar na listama dnevnih zadataka. Ali kada posmatramo svaki deo porodične rutine kao priliku da izgradimo bliskost, nalazimo da veza između odraslih i dece zapravo olakšava rutinu izglađujući prelaze koji su tako teški za većinu dece. Na primer, ako vase dete ne želi da prestane da se igra ujutru i ne želi da se obuče, pokušajte da osvarite konekciju sa detetom tokom te tranzicije. Možda bi vi i vaše dete, za vreme oblačenja, mogli da razgovarate o tome šta vas čeka tog jutra.

Konekcija tokom vaše dnevne rutine može povećati blizinu i saradnju           

Zašto ne biste napravili nekoliko dnevnih navika koje jačaju i neguju odnos sa vašim detetom? Evo izbora od nekoliko ideja koje možete ubaciti u vaš raspored:

 • Pomazite se se sa vašim detetom barem na 5 minuta, čim se probude.
 • Izdvojite nekoliko minuta da sednete sa vašom decom dok doručkuju i saznajte čemu se nadaju tog dana.
 • Umesto da vičete na decu da se brže kreću kroz jutarnju rutinu, osnažite ih tabelom fotografija vaše dece koje obavljaju svaki zadatak. Pustite ih da budu „odgovorni“, dok se samo osmehujete, pokažete na grafikon i pitate šta treba uraditi sledeće. Deo za povezivanje može uključivati i davanje zagrljaja nakon završetka svakog zadatka.
 • Poskakujte zajedno dok hodate do vrtića ili pevajte vesele pesmice u automobilu.
 • Zagrlite se kada se oprostite, kada ste ponovo sjedinjeni, i što je češće moguće. Raširite kosu jedno drugom, tapkajte leđa i trljajte ramena.
 • Dok se opraštate, kažite da ne možete čekati da ih vidite kasnije tog dana.
 • Odvojite nekoliko minuta da se organizujete pre nego što napustite kancelariju kako biste zaista mogli da ostavite svoj posao iza sebe i isključite telefon. Uveče ćete moći svojoj porodici da date najbolje od vas, a ne ono što je ostalo od vas.
 • Na večeri, postavite zanimljivo pitanje i dajte svakom detetu vrijeme da odgovori dok svi slušaju.
 • Potucite se sa jastucima pre kupanja.
 • Uživajte u čitanju priče za laku noć.
 • Ležite sa svakim detetom nekoliko minuta i recite im da se osećate sretni da se njihov roditelj.
Roditelji spavaju sa decom
Konekciju sa decom možete ostvariti i vikendom kada možete da odspavate malo duže

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja