Kako da pomognete vašem detetu da postigne samosvest

Kako da pomognete vašem detetu da postigne samosvest

Samosvest je odličan način da se izborimo sa stresom u nekim životnim situacijama, ali uglavnom nije jedna od onih stvari koju ćemo preneti maloj deci kao znanje. Između ostalog, pažljivost zahteva i mogućnost da dete sedi mirno barem nekoliko minuta, a recite nam, koje dete poznajete u jaslenom uzrastu da je u stanju da sedi nekoliko minuta mirno, osim ako ne spava? Verovali ili ne, decu je moguće naučiti da budu pažljiva a da u procesu potpuno ne izgubite pažnju.

Pre svega…šta uopšte znači „samosvest“?

Ako pitate 10 različitih ljudi, dobićete 10 različitih odgovora ali, u suštini, samosvest je praksa kako da uživate u momentu. Prihvatanje misli i osećanja, ali i njihova kontrola. Fokusiranje na to šta se dešava u sadašnjosti, bez brige o tome šta se desilo u prošlosti ili šta će se desiti u budućnosti.

Fokus na disanju

Veliki deo samosvesti je mogućnost da duboko udahnete i usredsredite se u svakoj situaciji. Kod dece možete iskoristiti omiljenu igračku kao drugara za disanje. Neka vaše dete legne i postavi svoju omiljenu igračku na stomak. Dok tiho dišu bar jedan minut, recite im da se fokusiraju na to kako se njihova igračka podiže i spušta. Recite im da ostale misli puste da otplove kao pera ili mehurići.

Fokus na otkucajima srca

Za ovu vežbu je potrebno da dete uradi neku fizičku vežbu kako bi srce počelo brže da im lupa. Neka skaču u mestu ili trče u krug, bilo šta što će im ubrzati rad srca. Posle jednog minuta, recite detetu da sedne i oseti otkucaje svog srca.

Možete predložiti deci da se fokusiraju na otkucaje srca, njihovo disanje i nato kako im se telo oseća. Ovakve vežbice, dete može raditi bilo gde i bilo kada, kod kuće, u vrtiću ili u parku.

Igra sa plišanim igračkama

Igra je osnovni deo svakog odrastanja i slobodna igra uči decu svemu, od kreativnog razmišljanja, motoričkih veština, liderstvu i pomaže im da unaprede veštine koje već imaju. Predlog za igru može biti da uzmete stetoskop i „poslušate disanje na omiljenoj plišanoj igrački.

Fokus na čulima

Svi imamo 5 čula koja nam pomažu da iskusimo svet oko nas. Pokušajte da ih upotrebite na taj način da deci date razlog da se usredsrede. Sedite sa vašim detetom  i opišite nešto što mogu da vide, čuju, omirišu, dodirnu ili okuse.

Ova vežba pomaže deci da koriste svet oko sebe kako bi bili samosvesni na način kojim u glavi označavaju stvari koje mogu da iskuse svojim čulima.

Fokus na mišićima

Može biti teško naučiti decu, pogotovo u mlađem uzrastu, da se opuste. Oni često ne razmeju koncept opuštanja, pa sam pokušaj da objasnite jaslencu da se opusti može biti jednak vođenju mačke na povodcu.

Vežba sklupčanja može pomoći vašem detetu da opusti mišiće, čak ako ne shvataju da to rade. Recite vašem detetu da legne i zategne što više mišića na telu. Neka ruke stisnu u pesnice a prste na nogama sklupčaju na nekoliko sekundi, a zatim otpuste. Dok to rade, pokušajte da ih posavetujete da se fokusiraju na njihova  tela i osečaj koji doživljavaju.

Dete se fokusira na mišiće
Fokus fokus fokus

Sledeća vežba ih uči da žive u sadašnjem trenutku, ali je dosta zahtevnija. Neka počnu da stiskaju mišiće počevši od prstića na nogama, pa poredu sve do glave. Ukoliko uspeju da bez prekida misli stisnu sve mišiće polako u telu, velike su šanse da će zaspati dok stignu do glave.

Imajte ovo u vidu…

Samosvest je korisna alatka, nezavisno koliko godina imamo. Ako možete da naučite decu da budu samosvesna dok su mladi, makar i na nekoliko minuta, osposobljavate ih da se suoče sa situacijama u realnom životu. Čak i ako su deca mlada, mogućnost da se smire kad su ljuti ili nervozni jednostavno nema cenu.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja.