Kada dete ujede insekt

Kada dete ujede insekt

Evo sunčanih dana i kao što je Manda pevao:

“Ima buba, ima muva,

to je da te Bog sačuva…“  

Toplo vreme i aktivnosti napolju, kojima se mališani najviše raduju, donose dosta briga odraslima koji se o njima staraju. Osim Sunca od koga se treba štititi, insekti postaju aktivni, a deci je veoma potrebno da budu na vazduhu i slobodno se kreću. Citiraćemo jednu narodnu poslovicu, sa kojom se medicina slaže: „Bolje je sprečiti, nego lečiti,“ mali problem predstavlja to, što nije  moguće u potpunosti primeniti ovu mudrost kada je reč o insektima. Ipak, izdvojili smo nekoliko korisnih saveta, kako za vaspitače u predškolskoj ustanovi, tako i za roditelje, da im šetnja ili izlet sa decom ne presednu zbog ujeda.

KAKO SMANJITI ŠANSE DA DETE UJEDE INSEKT

I opet možemo učiti iz dečje pesmice:

“Kupili smo razne praške,

za stonoge i za vaške,

jer ne želim da me ljube

škorpije i smrdibube…“

Saveti  koji mogu delimično zaštiti decu od ujeda insekata su:

 • Garderoba treba da bude u svetlim, neutralnim, tonovima kao što su bež i beličasto.
 • Jake mirisne note treba izbegavati. Ovo se odnosi na parfeme roditelja i vaspitača, kao i na sapune, šampone, kupke, omekšivače i prašak za veš koji koriste za dete. Mirisi privlače insekte.
 • Oprez prilikom konzumiranja voća i slatkiša, a pogotovu dok dete pije sok. Slatko privlači insekte.
 • U zatvorenim prostorima možete koristiti Tus traku ili „tablete“ protiv komaraca, a na otvorenom mnogi se odlučuju za repelente, od kojih je kod nas popularan Autan. Dakle, neke insekte možete odbiti sredstvima neprijatnog mirisa.
 • Oprez pri hodanju po travi ili igranju ispod drveća, nikako bosonogi, već obuveni i obučeni sa šeširićem, da se krpelj ne bi „zakačio“.

Ipak, pored svih pomenutih saveta, moguće je da insekt ujede dete.

ŠTA UČINITI KADA DETE UJEDE INSEKT

Procedura zavisi od vrste insekta, mesta ujeda i reakcije dečjeg organizma. Ukoliko je dete reaguje

alergično, odlazak kod lekara je hitan i neophodan. Insekte možemo podeliti na dve vrste:

 • U prvu grupu spadaju oni koji izazivaju bolne ubode, kao što su pčela, osa ili stršljen, a
 • U drugu oni koji sišu krv, poput komaraca, muva ili krpelja.

NAKON BOLNOG UBODA

Odrasli vodite računa da se insekti i deca međusobno ne ugrožavaju, jer:

„Vazdušna opasnost preti,

Po vazduhu svašta leti,

Hoće da me bocnu pčele

I osice to bi htele….“

A ako im to uspe, evo šta treba preduzeti:

 • Zbog jakog bola dete je uplašeno, treba ga primiriti i što pre odstraniti žaoku.
 • Iz žaoke izlazi otrov uprkos smrti insekta kod pčela.
 • Žaoku skinuti opreznim struganjem, a ne pritiskom.
 • Staviti hladan oblog na otok koji se javlja.
 • Detetu možete dati sredstvo protiv bolova na bazi paracetamola, ako je neophodno.
 • Tkivo oko očiju i gornje usne uvek reaguje burnije u odnosu na druga mesta.
 • Obavezan i hitan je odlazak do lekara, u dosta retkim situacijama, i to ako:
 1. je dete imalo osu ili pčelu u ustima- ništa ne dirati, da dodatno ne otekne koren jezika i grlo, što onemogućava disanje i brzo stići u najbližu ambulantu
 2. se pojavi otok usana, ušiju ili očiju i crveni „pečati“ po koži- u pitanju je alergijska reakcija celog organizma, treba bez čekanja da dete počne otežano da diše brzo stići u najbližu ambulantu.

Smatramo da je, pri prvom ubodu, pre upotrebe kortikosteroida ili antihistaminika, koje neki odrasli daju deci „na svoju ruku“ , ipak bolje potražiti savet lekara. Nakon toga, može se po njemu postupati pri sličnim slučajevima u budućnosti.

KO TO SISA DETETU KRV?

KOMARCI

Samo ženke ovih insekata bodu i sišu krv, kako bi obezbedile svojim jajašcima potrebne belančevine. Pesmica ih tačno opisuje:

„Komarci me dokusure,

Svaki hoće da ubode,

A veliki kao rode….“

Na mestu uboda rilica ostavlja supstancu koja nadražuje kožu i sprečava zgrušavanje krvi. Obično ovaj postupak ponavljaju više puta na svojoj žrtvi. Na osetljivoj dečjoj koži osim svraba izazivaju crvenilo i oticanje. Obično sve prođe nakon hladnih obloga, bez komplikacija i deca nisu posebno ugrožena. Ukoliko ima mnogo ujeda ili organizam burno reaguje, konsultujte pedijatra oko histaminika i masti koje bi bilo dobro upotrebiti da se češanjem ne „otvore ulazna vrata“ infekciji. U slučaju alergijske reakcije, odmah prebacite dete u najbližu ambulantu.

MUVE

Kako ispravno kaže dečja pesmica:

„Mislio sam da se hranim,

Od muva se rukom branim…“

Da li zbog dužeg hranjenja ili drugačijih mirisa, tek dokazano je da muve češće ujedaju decu nego odrasle. Odbrambena reakcija organizma na mestu uboda stvara crvenilo i oteklinu. Postupak je sličan kao za komarce.

BUVE

U kontaktu sa životinjama ili prašinom, deca naiđu i na buve. One prosto „pasu“ dečju kožu u grupisanim ubodima, oko pojasa ili u pregibima ruku i nogu, ali se ne zadržavaju duže na njima. Za sobom ostavljaju sitne crvenkaste tačkice koje jako svrbe i ubrzo postaju ljubičaste. Mogu potrajati i duže od desetak dana, a tretman je sličan kao i kod komaraca.

PAUK

Ovaj insekt retko pravi ozbiljnije probleme. Na mestu ujeda se pojavljuje nešto veći, dugotrajniji i tvrđi otok, nego kod komaraca, a postupak je isti kao nakon njihovog uboda.   

Ko se ne bi složio sa dečjom pesmicom da se od nekih insekata može i najhrabrije dete uplašiti :„ i krpelja i pauka, zato mi je malo muka…“

KRPELJ

Ovo je zaista opasan insekt, zbog bolesti koje može preneti, ako je zaražen. Trenutno se smatra da je u Beogradu svaki treći pripadnik ove vrste, prenosnik neke od bolesti kao što su borelioza ili Lajmska bolest (Lyme borreliosis), encefalitis, meningitis i tako dalje. Krpelj se može naći na drvetu, u travi ili na šumskoj i domaćoj životinji. Zarije se u kožu i siše krv, a kada dete pregledamo na brzinu, može da  „prođe“ kao mladež. Obično se zakače na potkolenicama kada bosonogi mališani idu kroz visoku travu, ali mogu se naći i na vratu, iza uveta ili u kosi.

Ukoliko otkrijete krpelja koji se „časti“ na detetu, najbolje je otići u najbližu ambulantu, gde će stručno osoblje brzo i na pravi način sterilnim instrumenitma odstraniti celog krpelja. Nemojte pokušavati akcije tipa „sam svoj majstor“, jer ako glava i rilica ostanu u koži, situacija će se samo pogoršati.

Obavezno je da dete nakon ujeda krpelja prima dve do tri nedelje antibiotsku terapiju. Insistirajte na tome kod pedijatra, jer kod dece borelioza može da počne bez ikakvih simptoma. Šest nedelja nakon prestanka ove terapije uradite ELISA test iz krvi deteta kako biste bili potpuno sigurni da se antitela nisu pojavila, odnosno da je dete potpuno zdravo uprkos ujedu.

I kao što reče Manda:  

“Ima buba, ima muva,

to je da te Bog sačuva…“