Kako odgajiti muško dete (drugi deo)

Kako odgajiti muško dete (drugi deo)

Obećali smo vam nastavak priče kako da odgajite muško dete i Vrtić Magnolija vam ovom prilikom daje još saveta kako da vaše vaspitanje bude uspešno.

5. Ne brinite ako se muško dete ne ponaša dovoljno „muževno“.

Čak i očevi koji su face imaju svoju nežnu stranu (bar oni najbolji očevi). Mali dečak koji voli da se igra sa plišanim igračkama razvija veštine koje će mu kasnije služiti u očinstvu.

6. Pružite mu šansu da unapredi svoje socijalne veštine.

Većina dečaka ne formira bliska prijateljstva kao što to rade devojčice. Znate kakvu su momci, pre će se igrati u grupama i pokušavati da nametnu vođstvo. Na vama je da pomognete vašem mališanu da ojača prijateljstva koja su jedan-na- jedan tako što ćete mu organizovati takvo druženje i ohrabriti ga da deli svoje igračke, služi se lepim manirima i generalno ga savetovati o dobrom ponašanju.

7. Muzika bi trebalo da bude deo njegovog života.

Najbolji osećaj uspeha se stiče vežbanjem nekog instrumenta. Časovi muzike takođe mogu izoštriti veštine rešavanja problema kao i unaprediti memoriju vašem mališanu. Ako su grupne aktivnosti ono što pokreće vaše dete onda je dečiji hor upavo ono što vam treba. Još jedna prednost hora je što se u horu vežba zajedno u grupi, pa nećete morati da mu dajete da vežba kod kuće. Još jedna opcija je da ga odvedete na koncerte ili neke mjuzikle za decu, naravno ukoliko je voljan.

8. Negujte njegova interesovanja.

Čak i ako ga drugovi zezaju zato što hoće da ide na ples, nemojte da vas to obeshrabri. Ako u ovom uzrastu uspete da ga naučite da postoje razlike između ljudi, lakše će prihvatiti to kasnije u odrastanju. Tako da ako želi da ide na ples, pustite ga. Uostalom, sledeće godine će vam vrlo verovatno tražiti da počne da trenira fudbal.

9. Uključite se u njegovo učenje.

Vrtić Magnolija preporučuje da redovno razgovarate sa vaspitačima o snagama i slabostima vašeg deteta. Takođe, posavetujte vaspitače o tome šta vi mislite da su prednosti vašeg deteta. Pratite njegove zadatke i ohrabrite ga da makar odsluša jednu priču dnevno.

10. Hvalite sve što je pozitivno.

Dečačko ponašanje, čak i kada je primereno njegovim godinama, može pasti teško roditeljima. Zbog toga, dečake uvek ispravljamo ili im govorimo šta trebaju da rade. Šta raditi u ovom slučaju? Kad god je to moguće, pokušajte da uhvatite vašeg sina kada se ponaša lepo. Dajte mu do znanja da cenite njegov trud da stekne samokontrolu i kanališe svoju energiju u aktivnosti koje su pozitivne i konstruktivne.

Znamo da je teško sa muškom decom ali nikada nemojte da posustajete. Nadamo se da će vam saveti Vrtića Magnolija poslužiti pri magičnim trenucima koje provodite sa vašim mališanima, a već u sledećem tekstu pozabavićemo se time kako se snaći u odgoju žeske dečice.

Do sledećeg puta, vaš Vrtić Magnolija, lepota odrastanja