Kako odgajiti muško dete (prvi deo)

Kako odgajiti muško dete (prvi deo)

Podići muško dete koje je odmereno i razborito može predstavljati veliki izazov. Neki momci sporo stiču društvene vrline i više su zainteresovani za igranje igrica ili skupljanje Pokemona nego za ljude. Neki su bučni do te mere da se teško fokusiraju. Vrtić Magnolija će vam dati nekoliko saveta kako da se nosite sa problemima pri odrastanju vaše muške dece.

Nezavisno od toga kako se vaš sin ponaša, predložićemo vam 10 efektivnih saveta da ga uputite u pravcu da postane srećno i dobro dete.

1. Stvorite mu osećaj odgovornosti.

Muška deca uglavnom sporo stiču naviku da prate instrukcije i završavaju zadatke do kraja. Kao i u svemu „ponavljanje je majka svih nauka“. Vaš predškolac bi mogao da vam pomaže u kuhinji pri kuvanju ili mu dajte zadatak da se stara o kućnom ljubimcu.

Osećaj odgovornosti će mu pomoći da se bolje snađe kada bude krenuo u školu, a i kućni poslovi će vam biti značajno lakši.

2. Pustite ga da pokaže emocije

Od pamtiveka se očekuje da muško dete zadrži suze i proguta bes. Ukoliko vam je sinčić uznemiren, pustite ga da pokaže svoje emocije sve dok nije destruktivan ili potpuno van kontrole. Onda, kada stekne kontrolu nad svojim emocijama, popričajte sa njim o tome kako se oseća i zašto se tako oseća. Pomozite mu da razazna svoja osećanja, npr. da li je povređen ili ljut.

3. Mnogo, mnogo, mnogo naklonosti

Još od jaslenog uzrasta muška deca se manje nego ženska, i to je potpuno normalno. „Ali, tata i mama, što me više budete grlili to ću se ja više osećati sigurno i bezbedno“. Kako momci budu stariji, više će početi da se stide zagrljaja i poljubaca roditelje, pogotovo kada su im drugari u blizini. Ali, iako kažu da to ne žele, ne mora da znači da im baš to nije potrebno. Moraće te da postanete podmukli u davanju vaše ljubavi – brzi zagrljaj kada niko ne gleda, ili ga pomazite po leđima kada vam pomaže u kuhinji.

4. Ne pokušavajte da ugasite njegov visoko-oktanski motor.

Dečaci imaju mnogo energije što može prerasti u pravu katastrofu ukoliko nemaju dovoljno prostora za trčanje, skakanje ili pentranje. Tate setite se, verovatno nisu mogli da vas stignu u parku ili skinu sa neke grane u vikendici. Jedino što ovde treba da uradite je da podsetite vaše dete da postoje mesta kao što je npr. učionica, gde treba da prebaci motor u nižu brzinu. Nadamo se da vam je bilo zanimljivo da učite sa nama, a koji su naši ostali predlozi za vaspitanje muške dece pratite u sledećem tekstu.

Vaš Vrtić Magnolija, lepota odrastanja