Kako umanjiti rivalstvo među decom u vrtiću

Kako umanjiti rivalstvo među decom u vrtiću

 

Očajno želite da umanjite ljubomoru između vašeg mališana i nove bebe. Ali kako? Može zvučati kontraintuitivno, ali ako previše tretirate vaše najmilije kao jednake, upravo to može biti razlog zbog čega se javlja zavist i gorki rivalitet. Takva vrsta tretmana u suštini stvara bojno polje na kojem deca osećaju da se moraju ravnopravno izboriti za svoje pravo. Rad u vrtiću i sa malom decom nas je naučio jednu stvar, prema deci se ne treba ophoditi jednako, već se moraju tretirati jedinstveno.

Šta biste u vašem slučaju trebali da uradite da bi smanjili ljubomoru između vaše dece? Zapravo, potpuna jednakost između dece je retka, ako je ikako moguća, i često je vrlo nepraktična. Kao kad bi merili koje parče torte je veće. Na primer, vaš jaslenac drema tokom dana kako ne bi išao u krevet pre 20 časova, ali vaš predškolac je prestao da drema i retko mu treba odmor pre 19:30. Upravo se ovde javlja potreba da jedinstveno odgovarate prema njihovim potrebama, umesto neke proizvoljne ideje istovetnosti.

Ovo ne znači da vaša deca ne trebaju da imaju potpuno različite stvari (odeću, igračke, itd.). Deci jaslenog uzrasta je posebno teško da nauče da dele stvari i da se smenjuju tokom igranja sa igračkama. Dok malo ne odrastu, potrebno im je dosta vežbe kako bi od njih mogli da očekujemo da postanu majstori u kooperativnoj igri. Većina vrtića i jaslica ima puno istih igračaka kako deca ne bi bila ljubomorna jedna na drugu tokom igre. Zato je naša preporuka, posebno u slučaju da imate blizance, da kupite dva crvena vatrogasna kamiončića.

Jedini pravi način da smanjite rivalitet i ljubomoru između dece jeste da budete fer prema vašoj deci, što se svodi na ispunjavanje njihovih individualnih potreba. Umesto da im dajete velike količine nečega, dajte im odgovarajuću količinu koja zadovoljava njihove potrebe. Primera radi, dajte veću količinu grožđa detetu koje tvrdi da je gladno, a manju količinu detetu koje nije raspoloženo za grickanje. Roditelji nesvesno pokazuju istu količinu ljubavi tako što govorimo svojoj deci da ih volimo isto kao njihovog brata ili sestru. Umesto toga, pokažimo deci da ih volimo na jedinstven način tako što ćemo im reći da su oni jedini takvi kakvi jesu i niko nikad neće moći da ih zameni.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja