Pomagajte moje dete ustaje rano

Pomagajte moje dete ustaje rano

SIgurno ste se zapitali zašto moje dete ustaje rano? Kome treba budilnik kada se vaša beba probudi u zoru? Ustajanje rano je čest problem za decu koja idu u vrtić i jaslice – pa čak i neku decu predškolskog uzrasta. Onda kada vaše dete može da izdrži celu noć bez buđenja i više mu nije potrebno dojenje tokom (obično oko 6-8 meseca), onda prosečni opseg buđenja treba da bude između 6:00 i 7:30 ujutro. Ako je i dalje mrak, onda je verovatno prerano.

Iako su 10 do 15 procenata mališana ranoranioci, većina ustaje rano zbog nekih drugih razloga. Primera radi, ako se vaše dete postaje umorno i nervozno pre dremke, onda ustaje prerano. Srećom ovo su problemi koji se lako rešavaju onda kada se identifikuju. Evo šta biste trebalo da radite ukoliko se dete budi u prerano.

Budite detektiv za san

Prvo, saznajte da li postoji neki spoljašnji uticaj koji uzrokuje da se vaše dete rano probudi, kao što su ptice koje se čuju ispred njegovog prozora ili previše svetlosti u sobi, itd. Podesite alarm da vas probudi 10 minuta pre vašeg mališana, ako je glavni krivac za buđenje deteta buka, onda mašine koje proizvode „belu buku“ mogu pomoći u skrivanju bilo kakve spoljašnje buke, dok će tamne zavese lako zatamniti prostoriju i previše spoljnog svetla. Takozvana bela buka može da prija ljudskom uhu, a pogotovo osetljivom dečjem uhu, na primer kada beba plače zbog grčeva, nečega što ju je uplašilo ili razdražilo pred spavanje. Od kućnih aparata proizvođači bele buke su usisivač, ventilator, fen za kosu, mašina za veš, mašina za sudove, radio aparati.

Pokušajte da dete stavite ranije u krevet

Ova metoda je kontraindikativna, ali dete će često spavati kasnije ujutro ako idu na spavanje ranije noću, Jedan od glavnih razloga zbog čega deca ustaju prerano je zato što su previše umorna. Jednostavno uspavajte svoje dete 20 minuta ranije. Ako postoji neka poboljšanje, nastavite pomeranje spavanja ranije dok se ne dostigne idealno vreme buđenja.

Ne zaboravite na dremku

Mnogi roditelji misle da ako skrate dremku tokom dana, beba će bolje spavati noću. Bebe koje kratko dremaju – ili završavaju sa dremkom rano u toku dana – uglavnom teško spavanje noću, što može dovesti do ranog ustajanja.

Stvorite očekivanja kod dece

Pokušajte da se ne posvetite detetu istog trenutka, ako je ustalo prerano. Ostavite vaše dete da se zabavlja u krevetu, sve dok se ne dođe do odgovarajućeg trenutka za buđenje kako biste poslali poruku da nije vreme za ustajanje i pružiti mu mogućnost da se vrate na spavanje samostalno.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja