Šta deca uče u vrtiću?

Šta deca uče u vrtiću?

Šta deca uče u vrtiću?  Svi mi mislimo da je to period u životima naših mališana u kojem se oni neprestano igraju i zabavljaju sa svojim novim drugarima i vaspitačima. Realnost je ipak malo drugačija. Podjednako bitan deo tog perioda zabave jeste i deo koji se odnosi na učenje. Ne samo da je odlazak u vrtić period u kojem se deca navikavaju na buduće dane u školi, ideju da imaju novu figuru autoriteta i potrebu za sticanjem novih prijatelja, već je i period koji je značajan za stvaranje osnove za učenje.

Zamislite život kao jednu višespratnicu. Svaka izgadnja počinje od osnovnih stvari, a to je postavljanje temelja. Vrtić je upravo temelj za dalje učenje i usavršavanje u životu. Već u prvim mesecima od upisa u vrtić, deca će se polaku upoznavati sa osnovama matematike. Po završetku očekujte da ćete u kući imati prave male Arhimede koji znaju da broje do 10, prepoznaju brojeve do 100 iako nisu pravilno poređani, razumeće sve elemente kalendara i kako se taj kalendar čita. Probajte sad da zaboravite njegov/njen rođendan. Takođe, deca će korišćenjem raznih predmeta kao što su dugmad, kocke, računaljke, pa čak i jednostavnijim radnjama kao brojanjem igračaka, naučiti koncept višeg i manjeg, sabiranja i oduzimanja i kako da slažu stvari koristeći različite brojeve.

Pored malih matematičara, pojaviće se i budući pisci i pesnici. Iako ne postoje zvanični spisi, sigurni smo da je Fjodor Dostojevski počeo sa slikovnicama. Tako će i vaši mališani naučiti da prepoznaju reči i štampana slova, uključujući svoje i ime svojih drugara. Naučiće i da koriste pisanje za različite praktične svrhe u vriću. Jedna od prvih stvari koji će usavršiti je pravilno pisanje svog imena sa korišćenjem velikih i malih slova. A što je najvažnije, radiće na razvoju moojktričkih sposobnosti korišćenjem velikih i malih slova u azbuci.

U vrtiću se obrađuju i različite teme koju su od značaja za pravilan razvoj i higijenu mališana koje će primenjivati u svakodnevnom životu. Deca će učiti o zdravim životnim navikama kao što su ishrana i higijena zuba. Postaće mali detektivi istražujući svih pet čula. Praćenjem vremenskih uslova u zavisnosti od godišnjih doba, sađenjem biljaka i saznavanjem o različitim tipovima životinja, na zabavan način, biće u dodiru sa prirodom.

Sva deca bi trebalo da nauče ponešto i o društvu. U početku, pažnja će biti usmeren prema njima samima, tako što će istraživati o svojoj familiji, učiče svoje adrese i brojeve telefona i deliće informacije o sebi sa svojim vršnjacima. Kako budu napredovali pažnja se sa pojedinca pomera i proširuje. Deca će se upoznati sa drugim kulturama, zanimanjima i običajima. Praznici više neće biti samo neradni dani, već će deca imati bolje razumevanje zašto se nešto slavi.

Na kraju, ne zaboravite da ste najbolji učitelji upravo vi. Svako dete roditelje vidi kao svoje životne vodiče. Najbolja stvar koju možete uraditi za razvoj vašeg deteta je da učestvujete u njegovom učenju i pomognete im da razviju zdrav i pozitivan stav prema edukaciji.

Ukoliko niste pročitali naš prethodni članak, to možete uraditi ovde magnolijavrtic.rs/saveti-za-polazak-u-vrtic/