Saveti za polazak u vrtić

Saveti za polazak u vrtić

Prvi dan u vrtiću, večito pitanje za nove roditelje.  Setite se koliko je vama bilo tesko kada ste prvi put dobili posao, kada ste se preselili ili promenili školu. Da li ste se zapitali kako će vas prihvatiti nove kolege? Da li ste dovoljno kul za novo društvo? Svako od vas ima sigurno vrlo zanimljivu priču ili iskustvo kako se snašao u takvim situacijama. Podrška koju ste tada dobili od svoje porodice ili prijatelja sigurno vam je mnogo značila da savladate svoju nesigurnost i dobijete samopouzdanje. Upravo zato je veoma važno da vi budete podrška svom detetu kada prvi put kreće u vrtić jer to nije samo veliki događaj za vaše dete, već veliki događaj za celu porodicu. Želimo da vas ohrabrimo da pomognete svom detetu u odrastanju tako što ćete mu biti podrška za jedan novi etapu života, odlazak u vrtić koji svakom detetu predstavlja promenu. Nepoznat prostor, nova sredina, novi drugari, vaspitači i svi oni koji će biti  u ovom periodu odrastanja biti od značaja, su stvari koje dete lako prihvata uz podršku svojih roditelja.

Odlučili ste da vaše dete ide u vrtić i samim tim to prenosite na dete. Ako ste vi nesigurni i dete će biti. Zato je bitno da se vi prvo upoznate sa prostorom, ljudima u vrtiću, saznajte kako će vaše dete provoditi dan. Odabrali ste vrtić, vreme je da krenemo korak po korak.

Prvi vaš korak bi bio da na zanimljiv način, u skladu sa uzrastom vašeg mališana,  počnete kod kuće da pričate o vrtiću. Možete detetu dati neki pozitivan primer iz vašeg života kako ste se vi snašli u promeni sredine,  jer ne zaboravite da ste vi heroj u njegovoj bajci. Prošetajte se zajedno do zgrade vrtiće i pokažite mu gde će se igrati sa vršnjacima. Dobra ideja je da kupite neku slikovnicu sa temom vrtića koju ćete na zabavan način čitati i komentarisati zajedno. Kao kad i mi čekamo da dete prohoda, tako je pri ovom koraku potrebna strpljivost i odlučnost jer vaše dete to očekuje od vas.

Drugi korak je uvek najzabavniji. Zajedno krenite u kupovinu ranca za vrtič, kupite neki slatkiš i odaberite igračku koju dete najviše voli i koju će poneti sa sobom. Uveče opet zajedno pripremite garderobu koju će obući za prvi dan u vrtiću, to će mu dati osećaj sigurnosti i za buduće dane jer mu na taj način dajete do znanja da učestvujete u njegovom ili njenom polasku vrtić i da je to nešto što ćete svaki dan raditi zajedno. Objasnite mu da mama i tata, idu na svoj posao, a dete u vrtić na svoj posao. Sigurno ste nekad vodili svoje dete da vidi šta radite, njegov posao će ipak biti zanimljiviji pa ga ohrabrite da kad dođe iz vrtića ispriča nešto o tome. Prvih dana planirajte da pričate detetu o putu do vrtića kako ćete putovati šta će raditi u vrtiću, šta ćete raditi sa detetom kad se vrati kući. Napravite od toga svakodnevni ritual i rutinu koju će vaša deca vremenom prihvatiti i sami usvojiti.

Treći korak je polazak u vrtić. Prvi dan u vrtiću je uzbuđenje za sve a u vazduhu se pomalo oseća i uznemirenost. Brinete da li će dete plakati patiti, kako će se snaći i da li će prihvatiti novu sredinu. Zato je važno da budete svesni da vaša strepnja pojačava nesigurnost kod deteta i povećava zbunjenost. Bez panike, molim. Važno je da budete sigurni u svoju odluku da vaše dete ide u vrtić.

U ovom koraku najteže je odvajanje. Predlažemo da planirate bar pet dana odsustva sa posla. Prvi dan u vrtiću, računajte da bi ostali pola sata sa detetom u vrtiću. Drugi dan bi trebalo da dođete ranije po dete i postepeno da produžavate njegov boravak u vrtiću u naredna dva dana. Na taj način dete se polako osamostaljuje, stiče sigornost i ujedno shvata: „Dobro, ostajem u vrtiću. Nije ovde tako loše ali znam da mama i tata dolaze po mene“. Nezavisno u koje vreme dolazite po dete u početku, vrlo je važno da dođete tačno tad kad ste rekli. Dete to shvata kao obećanje i očekuje od vas da ga ispunite. Poželjno je da svaki put to bude neko od roditelja, kako bi stekao poverenje u vas a kasnije i kamen temeljac za slučaj da ga može pokupiti baka ili deka ukolio je neko od roditelja sprečen.

Ovakvim planiranjem pomažete svom detetu da lakše prihvati odvajanje od roditelja zato što se stvari događaju postepeno. Svako dete reaguje drugačije na odvajanje. Plačem, vrištanjem, držanjem čvrsto za ruku ili se zalepilo za vas i odbija bilo koji kontakt sa drugima. To nije lako ali to je značajan korak u razvoju deteta, novo iskustvo. Svesno je da se odvaja od vas i počinje da brine. Ponekad se desi da rastanak teže vi podnosite nego dete i problem koji ste očekivali se ni ne desi. Ponekad dete u početku nema reakciju ali kasnije posle nekoliko nedelja se pojavi što je opet normalno. Tada treba ohrabriti dete. Tretirajte polazak u vrtić kao nešto normalno u životu što je naša obaveza, ne pričajte ni previše o tome jer deci to stvara konfuziju i odbojnost. Naravno sa rastancima ne treba požurivati svako dete to prihvata drugačije. Važno je prilikom odlaska da se sa detetom pozdravite, ne da pobegnete zato što se ono zaigralo a ni rastanak ne treba da traje 5 minuta. Mahnete detetu rukom poljubite ga ako je to potrebno i prilikom pozdrava mu kažite: „Lepo se zabavljaj vidimo se…“. Vremenom će rastanci biti munjeviti i brzi i neće mu padati teško. Uskoro će svakodnevno odvajanje i radost susreta sa vama, biti uobičajen deo dana. Pred vama i detetom su novi izazovi, vama u roditeljstvu a detetu u odrastanju.

Važno je i da se oslonite na podršku tima vaspitača u vrtiću. Razmislite o svakoj ideji i savetu koji vam daju vezano za polazak vašeg deteta u vrtić. Vrtić i jeste produžena ruka vašeg doma, gde se nastavlja sa atmosferom ljubavi i sigurnosti jer tada će dete biti spremno i da uči i prihvati druge oko sebe.

Želimo vam puno uspeha i uživajte u odrastanju vašeg deteta.

Vrtić Magnolija