Detinjstvo nekad i sad

Detinjstvo nekad i sad

Detinjstvo… Da li ikada stanete da se zapitate kako se svet u kojem živimo promenio od momenta kada smo mi bili deca? Znate o čemu pričam, “dobra stara vremena”? Iako smo zahvalni na svemu što se dogodilo u zadnjih 20 i više godina – više tolerancije, novi pristupi vaspitanju itd. – ne možemo a da se ne zapitamo, sa vremena na vreme, kako ne bi bilo loše da prihvatimo jednostavna zadovoljstva iz naših ranijih dana i prenesemo ih na naše mališane u ovom brzom i tehnološki razvijenom svetu.

Sa tim u vezi, Vrtić Magnolija će vas povesti na čarobno putovanje u prošlost i podsetiti na „stara dobra vremena“ kada su naši roditelji vodili glavnu reč:

1. Kada smo mi bili mali naši roditelji nisu bili ometeni zvonom mobilnih telefona. Nije bilo surfovanja po Instagramu, proveravanja email-ova, odgovaranja na poruke za vreme porodičnih trenutaka u dnevnoj sobi. Družili smo se sa našim roditeljima kada smo bili mali. U današnje vreme, hteli mi to ili ne, manje je direktne komunikacije upravo zbog ovih stvari.

2. Igrali bi se bezbrižno napolju. Setite se kako smo se satima igrali napolju, istraživajući na našim biciklima, upoznavajući nove drugare u parku i dolezeći kući baš na vreme za večeru.

3. Gledanje crtanih filmova je bilo nešto specijalno i to se radilo samo Subotom ili pre/posle škole. Kada ste poslednji put upalili Studio B? Sigurno se sećate onih Warner Bros, crtaća koje su pustali u prepodnevnim časovima… Nikada nećete verovatno zaboraviti i Petla Sofronija čije je vreme bilo rezervisano u 13h na RTS-u. Danas ima kanala koji pustaju crtaće 24 sata svaki dan u nedelji.

4. Naši roditelji su nas slikali i morali su da idu do fotografskih radnji kako bi razvili fotografije. Imali smo kutije od cipela do vrha napunjenih albumima sa fotografijama. Sve komode i zidovi u našim stanovima i kučama bile su natrpane uramljenim fotografijama.

5. Jedini način da razgovarate sa nekim od vaših ukućana je bio upravo razgovor licem u lice. Roditelji nam nisu slali poruke šta da im donesemo iz prodavnice. Porodice su komunicirale međusobno jer nije postojalo drugog načina da to zameni.

6. Pisali smo pisma, čestitke i razglednice. Naše bake i deke su redovno dobijala naša pisma, a drugovi razglednice kada smo išli na odmor. Ushićenje kada nam stigne pošta je bilo neprocenjivo. Sada šaljemo „email-ove sa attachment- ima“

7. Deca su slušala radio i kasete. Slušači smo radio u našim sobama i svi smo znali da premotamo kasetu ručno. Današnja deca su uglavnom na You Tube-u.

8. Video klubovi? Šta je to? Setite se sati provedenih tražeći filmove sa roditeljima u video klubu. Petak veče je uvek bio poseban.

9. Na dugim vožnjama ili za večerom nije bilo tablet-a. Morali smo da ćaskamo za vreme večere, nije bilo TV-a u kolima pa smo gledali kroz prozor i učili o prirodi.

10. Naši roditelji su čitali novine…u papirnom izdanju! Svako jutro, tata je u jednoj ruci držao presavijene novine a u drugoj kafu. Koliko ste samo ukrštenih reči rešili sa bakom i dekom?

11. Deca su imala snove da budu astronauti, veterinari i piloti. Iako ima mnoge dece koja i dalje imaju ovakve snove, odgovor na pitanje: „Šta želiš da budeš kad porasteš?“ je sve češće: „Poznati „You tube-er“. Eh…

12. I konačno, naši roditelji su tražili savete o roditeljstvu od pordice i prijatelja. Sada ima mnogo portala i blogova koji na samo jedan klik mogu da vam odgovore na svako vaše pitanje o roditeljstvu. Iako ne mislimo da je ovo loš način da dođete do informacija, naglašavamo ga kao još jedan metod koji se promenio tokom godina.

Nadamo se da ste se nasmejali i bar malo prisetili kako je bilo biti klinac u „naše vreme“.

Do sledećeg puta, vaš Vrtić Magnolija, lepota odrastanja.