Razvoj dece kroz ples

Razvoj dece kroz ples

U vrtiću Magnolija pravilan razvoj dece postižemo putem različitih aktivnosti, ali ples ima svoje specijalno mesto. On nam suži kao most kojim povezujemo učenje stranih jezika, muziku, fizičku aktivnost i zdrave navike. Smatramo da se plesom može naučiti o stranim kulturama, povezivanjem muzike i plesa drugih naroda sa njihovim običajima i istorijom.

Deca se razvijaju i uče kroz pokret. To je odličan način za razvoj motoričkih veština i ispoljavanje emocija. Verovali ili ne, mališani prirodno imaju osećaj za ritam i ples. Sigurno ste zatekli svoje dete kako spontano počinje da se njiše ili skakuće kad čuje melodiju koja mu ulazi u uši. Često, jedino što je detetu potrebno za ples je malo muzike, zato pustite dečije pesmice i počnite da se krećete i igrate sa svojim najmlađima, a Magnolija vrtić će vam otkriti koje su sve pozitivne strane plesanja.

Pored toga što je dobar izbor fizičke aktivnosti, ples je i koristan način da dete kanališe tu mladalačku energiju koju ima u izobilju. Mališani će kroz ples u isto vreme razvijati mišiće, poboljšaće koordinaciju, motoričke sposobnosti i razviti vezu “oko-ruka i oko noga“. Motoričke sposobnosti se mogu aktivno poboljšati ukoliko odlučite da naučite vaše dete i nekoliko plesnih pokreta. Bilo da je u pitanju preskakanje, skakutanje, skakanje u vis, stoj na jednoj nozi ili jednostavno pomeranje uz muziku svi ovi pokreti pomažu pri razvijanju motorike i mišića. Takođe ples uči decu da drže kičmu pravilno, čime jača mišiče držače kičme i predupređuje pojavu skolijoze, koja je sve češća kod školske dece. Imajući u vidu i da je ples vežba za stopala (hodanje na prstima, hodanje na petama…), ovim putem dete će ojačati svod stopala i sprečiti pojavu ravnih tabana.

Pored fizičkih prednosti, ples ima i drugih pozitivnih strana.To je oblik kreativne umetnosti koja omogućva deci da slobodno izraze misli i emocije koje možda ne bi mogli da iskažu verbalnim putem. Vaše dete možda neće biti u stanju da vam kaže da li je tužno, ljuto ili srećno, ali će putem plesa, ili potrošiti negativne ili izraziti pozitivne emocije na zdrav način. Iako deluje kao obična zabava, dok igraju, mališani u stvari istražuju svoju maštu, fantazije i misli.

Ples podstiče saznajne sposobnosti kroz pokret. Pomaže pri razumevanju apstraktnih pojmova prevođenja muzike u pokret. Na primer, slušajući određenu muziku dete treba da napravi odgovarajuću kombinaciju figura koje imaju nekakav smisao. Upravo taj razvoj saznajnih sposobnosti, pomoći će detetu jednog dana pri rešavanju školskih zadataka. Kombinacija figura mora da bude prilagođena uzrastu, počevši od najjednostavnijih pesmica kao „ Ide maca oko tebe“ pa kako dete raste sa sve složenijima.

Ples utiče i na sposobnost deteta da ostvaruje socijalni kontakt i da sarađuje sa drugima. Vaše dete je upućeno na ukućane, ali sada treba da nauči da sarađuje sa drugom decom, vaspitačima i nastavnicima. Plesom deca uče da razmenjuju ideje kroz pokret, ali se uče i kako da učestvuju u dinamičnim grupama gde se moraju poštovati i ostali učesnici.

Do sledećeg puta, vaš vrtic Magnolija, lepota odrastanja.