Sportom do zdravlja! Fizička aktivnost kod dece

Sportom do zdravlja! Fizička aktivnost kod dece

Uživanje u sportskim aktivnostima u detinjstvu grade osnovu za bavljenje sportom koja će se nastaviti tokom čitavog života. Sport predstavlja način da se fizička aktivnost kod dece prikaže kao zabavan i društveni događaj.

U današnje vreme porast popularnosti kompjutera, video igrica i televizije utiče na to da deca postaju sve manje fizički aktivna. Vreme koje dece provedu igrajući igrice biće bolje iskorišćeno ako se upuste u neku fizičku aktivnost. Kao i u svakom drugom slučaju, roditelji ovde igraju najvažniju ulogu i trebaju da budu uzor svojoj deci. Ukoliko su roditelji aktivni, verovatnoća je velika da će i njihova deca biti aktivna, i najvažnije, ostaće aktivna tokom celog života. Svaki roditelj i trener bi trebao da pomogne detetu u njegovom i njegovom uspehu u sportu tako što će učiniti da se dete oseća cenjenim i potrebnim. Svako dete može biti uspešno u nekom sportu, pa bi trebalo da nađete vremena da izaberete pravi sport za vaše dete.

Učestvovanje u raznim sportovima i ostalim vidovima fizičke aktivnosti za decu može imati mnoge pogodnosti za mališane. Sport pruža mogućnost maloj deci da povećaju fizičku snagu i unaprede svoje društvene veštine. Takođe, predstavlja i promenu u svakodnevnom životu. Dan će odjednom postati mnogo zabavniji i za tren oka ćete imati dete koje jedva čeka da ide da se druži sa svojim vršnjacima a usput radi i nešto veoma korisno za svoje zdravlje.

Sport i igrice koje zahtevaju fizičku aktivnost pomažu deci pri fizičkom i mentalnom razvoju. Kroz igru i zabavu, mališani ujedno grade karakter i povećavaju fizičku snagu. Rekreacija kod dece eliminiše nezdrave navike koje ih kasnije u životu mogu dovesti do dijabetesa, visokog holesterola, bolova u zglobovima, visokog krvnog pritiska i ostalih ozbiljnih oboljenja. Dobra kondicija dovodi i do boljih akademskih rezultata kasnije u životu. Deca bi trebala da budu aktivni učesnici u sportu kako bi izbegla umor i letargiju, iz razloga što sport poboljšava cirkulaciju i utiče na rast samopouzdanja. Pored svih ovih benefita, sport razvija i osećaj prijateljstva među decom i pomaže im pri izgradnji timskog duha.

Kao što smo rekli, sport utiče na to da se smanji psihički zamor kod dece. Edukacija nije kompletna bez sporta. U današnje vreme sport je sastavni deo obrazovanja, pa samim tim i decu od malih nogu treba učiti raznim igrama kako bi formirali prave vrednosti u životu.

U Vrtiću Magnolija stavljamo akcenat na fizičku aktivnost kod dece. Naši mališani imaju na raspolaganju sportsku salu u kojoj svakdnevno obavljaju vežbe pravilnog držanja i gimnastike, a dva puta nedeljno prisustvuju časovima u „Školici sporta“ u sportskom centru Radnički gde imaju prilike da su upoznaju sa osnovima sporta.

Magnolija Vrtić, lepota odrastanja.