Reciklaža u vrtiću

Reciklaža u vrtiću

Sećam se pre desetak godina kada sam prvi put provela duže vreme u inostranstvu, deleći svakodnevicu sa jednom tamošnjom porodicom, da mi je najviše vremena bilo potrebno da naučim pravilno da bacam đubre. Sad svi mislite kako foliram, ali najozbiljnije vam kažem, nije to bilo kao kod nas, nabacamo sve u neku kesu, pa hajd` u kontejner. Kada su videli kako trpam sve otpatke zajedno, odmah je počela edukacija ili što bi se reklo podučavanje, pa sam onda vežbala u prisustvu domaćina da pažljivo razvrstam otpatke. Kada sam savladala prvu fazu, počeli su izleti van stana, uz raspored kojim danima se iznosi I baca koja vrsta đubreta I u koju vrstu kontejnera. Ako napravite grešku, dobronamerni komšija će pozvati nadležne I obavestiti ih o vašem uticaju na ekološku situaciju, pa će stići opomena, a ako nastavite bahato ponašanje, bogami I kazna koja će vam poprilično istanjiti džep. Znam da ima puno ljudi kojima sve ovo deluje kao neka SF priča o reciklaži, ali to je živa istina. I sve nešto razmišljam, ako nekim naseljima u tom belom svetu gradski prevoz radi na đubre I besplatan je, možda bi I mi mogli da pokušamo da “prepišemo gradivo” od njih.

TEŠKO JE STAROG PSA NAUČITI NOVIM TRIKOVIMA

Nije lepo koristiti ovu izreku, ali većinu odraslih, a pogotovo starijih sunarodnika, na ideju razvrstavanja otpada I brige o njemu obuzima srpski inat, po principu: “ E sad više neću ni kako ja `oću!”  Zato smatram, da ako zaista želimo nešto da uradimo po pitanju reciklaže, neophodno je da se okrenemo najmlađima I privatnim firmama koje od tog procesa mogu imati direktne koristi. Deca nepogrešivo osećaju da li odrasli zaista veruje u ono što im priča ili to radi samo zato što mora. Pozitivan stav o reciklaži u vrtiću je prvo što će mališani usvojiti, zato je važno da ga osobe koje ih podučavaju imaju u izobilju. Nije loše uspostaviti saradnju sa mamama I tatama koji su voljni da pomognu, ali I sa privatnicima na lokalnom nivou. A  ovde se odmah možete povezati sa Pepom, jer I ona reciklira!

RECIKLAŽA U VRTIĆU – DELUJEMO LOKALNO, A MISLIMO GLOBALNO

Pre desetak godina Beogradski ekološki centar je uz podršku Telenor Fondacije, na opštini Vračar, gde se nalazi i privatni vrtić Magnolija, u Beogradu, organizovao program obrazovanja dece iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja u predškolskim ustanovama na praktičnim primerima. Takve primere, na lokalnom nivou treba slediti I usavršavati. Nove generacije mogu steći svest I naviku da posredno, malim, svakodnevnim, aktivnostima u oblasti reciklaže, utiču na smanjenje deponija i otpada u prirodi, štede energiju, smanjuju zagađenje i trošenje prirodnih resursa na nacionalnom I globalnom nivou.

DECA RADO SORTIRAJU

Sigurno ste primetili da mališani rado skupljaju sitnice I stavljaju ih u određene kutije. Oni tačno znaju gde I kako slažu koje kamenčiće, a gde I kako školjkice ili šišarkice. Iskoristite I usmerite ovu prirodnu sklonost I formirajte negde u holu kadice za plastične čepove ili papirne otpatke, kako biste otpočeli proces reciklaže u vrtiću ili kod kuće. Kadice su različite po boji (zelena za papir, a crvena za plastiku) I na njihovu čeonu stranu možete zalepiti po jedan primerak materijala koji deca treba da ubacuju. Sticanje navike ne ide munjevitom brzinom, ali kada je usvoje, nastavite dalje da produbljujete aktivnosti u ekološki pozitivnom smeru. Možete im pokazati magične poteze, kako smanjiti konzervu kada stanete na nju I formirati MET kadicu za odlaganje, koja je plave boje. Takođe, plastična flaša menja oblik kada iz nje izbacite vazduh I ide u PET, crvenu, kadicu. I sve tako da reciklaža ne bude gnjavaža!

RECIKLAŽA U VRTIĆU KROZ OGLEDE

Deca obožavaju oglede. Možete već sada započeti jedan dugotrajan. Proleće je vreme kada se sade biljke. Zajedno stavite pelcere koji se mogu ožiliti u vodu ili seme biljaka koje se tako razmnožavaju u navlaženu vatu. Na taj način deca će iz “prve ruke” naučiti nešto o živom svetu svoje planete. Napredak mogu da prate u providnim teglama, u prozoru I da vode dnevnik na većem papiru zalepljenom za zid u blizini “bašte”. Istovremeno od organske otpatke iz kuhinje iskorisitite za recklažu u vrtiću i pravljenje komposta zajedničkim snagama. Kada se biljke ožile ili proklijaju, posadite ih u zemlju I redovno zalivajte uz pomoć mališana. Za kvalitetan kompost biće vam potrebno bar pola godine, ali će biljke tada dobiti prirodno đubrivo. Ovde možete naći detaljnije informacije kako, od čega I gde je najbolje da ga napravite. Mališani će uživati u prevrtanju komposta u različitim fazama sazrevanja. Odaberite biljke kojima ćete ga dodati, pa proverite I pribeležite u dnevnik, uz pomoć malih istraživača koje od njih bolje napreduju.

RECIKLAŽA U VRTIĆU KROZ UMETNOST

https://www.youtube.com/watch?v=M4KEcZ8ATsA

Plastične flaše mogu se iskoristiti za umetničke radionice u vrtićkoj grupi, ali I u saradnji sa roditeljima. U pripremi radionice bilo bi dobro obnoviti deo ekološke priče vezane za biljke, a posebno orijentisati pažnju mališana na boju, oblik I veličinu listova, koji se kreću od borove iglice, do ogromnih bodljikavih kaktusa I prašumske vegetacije. U ovoj fazi, ako se ukaže prilika, pojednostavljeno uvedite u razgovor disanje, malo ga provežbajte I recite nešto o tome kako biljke proizvode kvalitetan vazduh za disanje.  Ne treba zaboraviti ni cvetove čije boje I varijacije iznenađuju čula. Donesite par pravih cvetova, pustite ih u krug, da ih deca pogledaju I pomirišu, obnovite boje, pa pređite na lepotu cveća. Mališani će sami, dok odgovaraju na pitanje:” Koga sve privlači cveće?” pomenuti I pčelice, a onda je put ka plodovima biljaka otvoren za razgovor. Na radionici reciklirajte zelene boce, uz pomoć makaza Ili toplote i oblikujte ih u listove u širokom spektru od kopija prirode do potpuno kreativnih “vanzemaljskih” biljaka. Po istom principu od raznobojnih flaša procvetaće dečja mašta, a ako vam nedostaje još koja ideja možete je naći ovde.

RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA

Vaspitači, roditelji I lokalna zajednica dečju reciklažu treba da dočekaju dobrodošlicom I strpljenjem, a ne nervozom.

Potražite u svom naselju:

  • Reciklažna ostrva: grupe od tri kontejnera: za PET- crveni, MET- plavi I za papir – zeleni poklopac
  • Eko kese za sortiranje otpada.

Ne odlažite u njih:

  • indigo papir, fotografije, foto papir, zauljeni i prljavi papir
  • ubrusi, papirne maramice i toalet papir
  • konzerve od mesnih proizvoda, voća i povrća, metalne tube, alat, žica, čelične trake, metalni zatvarači, dozeri ili spej doze boja i lakova.
  • Predmeti od stiropora iostale vrste plastike ili mešane plastike
  • Neprovidne boce od sredstava za ličnu i kućnu higijenu
  • Boce pod pritiskom.

I za kraj možete porodično napraviti Pepinu porodicu: