Saveti za roditeljstvo: Kako da poboljšate ponašanje vaših mališana

Saveti za roditeljstvo: Kako da poboljšate ponašanje vaših mališana

Vrtić Magnolija saveti za roditeljstvo… Mala deca su poznata po svojim nestašlucima. Kako bi pomogli roditeljima pri vaspitanju svoje dece, Vrtić Magnolija vam svake nedelje nudi savete kako da unapredite vaš odnos sa detetom i na koje stvari da obratite pažnju pri druženju sa vašim najmlađima.

Život može biti prilično frustrirajuć za malu decu. Iako su željni svoje nezavisnosti, deca, pogotovo u ranom dobu, se ne mogu uvek kretati brzinom kojom žele, ili ne mogu izraziti jasno svoje potrebe. Mališani se pri odrastanju upoznaju sa svojim granicama, ustupcima i razočarenjem što može dovesti do raznih nestašluka i „lošeg ponašanja“.

Međutim vi, možete naučiti svoje dete da se lepo ponaša pružajući mi ljubav, jasna pravila i određenu vrstu rutine. U te svrhe, izdvojili smo nekoliko saveta za koje se nadamo da će vam biti od koristi:

Pokažite im vašu ljubav

Uvek se trudite da vaši izlivi ljubavi budu u većem broju od kazni ili negativnih posledica. Zagrljaji, poljubci pa čak i dobronamerno koškanje uverava vaše dete koliko ga volite. Pohvala i pažnja takođe motiviše vaše dete da poštuje pravila.

Odredite najvažnija pravila

Najbitnije svima nama jeste da nam dete bude sigurno. Da ne bi preopteretili dete gomilom pravila od početka, što može biti frustrirajuće za nju ili njega, u prvi plan stavite pravila koja se tiču sigurnosti a onda postepeno uvodite pravila kako vreme odmiče. Možete pomoći vašem detetu tako što ćete obezbediti dodatno prostor u kojem ono boravi i na taj način eliminisati neka iskušenja.

Sprečite nastupe besa

Normalno je da mlado dete ime nastupe besa. Kako bi sprečili njihovu učestalost, trajanje i intenzitet možete pokušati sledeće:

Upoznajte se sa granicama vašeg deteta. Dete može biti nestašno ukoliko ne razume šta od njega želimo.

Objasnite mu kako da razume pravila. Umesto što kažemo „Prestani da udaraš sa tom igračkom“, možemo im predložiti druge načine kako bi igra bila blaga, kao npr. „Probaj da se polako igraš“

Prihvatite negaciju. Nemojte odmah reagovati ako dete kaže „ne“, nego smireno ponovite vaš zahtev. Možete da pokušate i da skrenete pažnju mališanu ili čak napravite igru od dobrog ponašanja. Dete će u više slučaja uraditi ono što se od njega traži ukoliko je ta aktivnost zabavna.

Ponudite im izbor kad je moguće. Ohrabrite nezavisnost vašeg deteta tako što ćete ga pustiti da izabere pidžamu ili priču koju želi da čuje, pred spavanje.

Izbegavajte situacije koje mogu dovesti do frustracije. Na primer, nemojte davati detetu igračku koja je previše napredna za nju ili njega. Obratite pažnju i na to da deca mogu reagovati ukoliko su umorna, gladna ili se nalaze u nepoznatom okruženju.

Držite se rasporeda. Održavajte rutinu kako bi dete znalo šta da očekuje.

Ohrabrite komunikaciju. Podsećajte dete da koristi reči kako bi izrazilo osećanja.

Pružite im dobar primer

Deca uče kako da se ponašaju posmatranjem svojih roditelja. Najbolji način da pokažete vašem detetu kako da se ponaša jeste pozitivnim primerom kojeg će se držati. Ukoliko niste pročitali naš prethodni članak to možete uraditi ovde: Saveti za roditeljstvo.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja