Saveti za roditeljstvo: Šta je dečija kazna i kako je primeniti

Saveti za roditeljstvo: Šta je dečija kazna i kako je primeniti

Roditeljstvo je prelepa stvar, ali sa sobom nosi i teške odluke. Uprkos vašim najvećim naporima, u jednom trenutku, mališani će sigurno prekršiti pravila koje ste uspostavili. Ovakve situacije mogu dovesti do izliva besa ili nestašluka kod dece, a Vrtić Magnolija će vam dati par saveta kako da se izborite sa tim i naučite vaše dete da svaki uzrok ima i posledicu.

Postoje različite vrste kažnjavanja:

Prirodna kazna. Pustite vaše dete da vidi posledice svog ponašanja, ukoliko naravno nisu opasne. Na primer, ako mališan baci i razbije igračku, on ili ona neće više imati tu igračku da se sa njom igra.

Logična kazna. Možete i stvoriti ili izmsliti kaznu za postupke vašeg deteta. Na primer, recite vašem detetu da posle svake igre pokupi svoje igračke i vrati ih na mesto predviđeno za njihovo čuvanje. Pomozite vašem detetu da izvrši ovaj zadatak ukoliko je potrebno. Ako vaše dete ne želi da sarađuje, budite od rači i ispratite posledicu koju ste smislili.

Uzdržavanje od povlastica. Ukoliko se vaše dete neprimereno ponaša, odgovorite na to uzimanjem, na određeno vreme, nečega što vaše dete ceni – npr. omiljenu igračku ili nešto što je povezano sa lošim ponašanjem deteta. Nikada nemojte oduzimati nešto što je zaista potrebno vašem detetu.

Pauza. Kada vaše dete postane nestašno, pređite na njihov nivo i kratko ali mirno objasnite zašto je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Ohrabrite vaše najmlađe da proba neku drugu primerenu stvar. Ako se loše ponašanje nastavi, povedite vaše dete do mesta koje ste odredili za pauzu. Idealno, to je mesto koje je mirno i bez mnogo stvari koje mogu ometati nju ili njega. Sprovedite pauzu taman toliko da se vaše dete smiri i počne da vas sluša. Nakon toga, obavezno uverite mališane u vašu roditeljsku ljubav i uputite ih u pravcu aktivnosti koja je pozitivna.

Koju god vrstu kazne da izaberete, morate biti istrajni u tome. Postarajte se da svaka odrasla osoba koja brine o vašem mališanu takođe posmatra ta pravila i disciplinske mere. Ovo će umanjiti zbunjenost kod deteta i potrebu da testira vaša pravila.

Takođe, budite oprezni da kritikujete ponašanje deteta, a ne samo dete. Svi mi umemo da se predamo našim osećanjima i izgovorimo nešto što ne mislimo. I naravno, nikad ne pribegavajte kaznama koje fizički ili emotivno mogu naštetiti vašoj deci.

Vrtić Magnolija, lepota odrastanja